Ko su najgori turisti?

Letnja turistička sezona polako ulazi u svoju završnu fazi, sumiraju se rezultati i izvode određeni zaključci za sledeću godinu. Kao što turisti koji su se vratili sa odmora pregledaju albume sa slikama i sumiraju ono lepo i ružno što im se desilo na odmoru – tako i turistički radnici, kao i oni koji prate ovu granu privrede, pokušavaju da na osnovu određenih podataka i anketa dođu do relevantnih podataka o tome kako je prošla još jedna letnja turistička sezona. U prilog tome ide i priča o tome ko su najgori turisti, odnosno kako osoblje koje je zaposleno u hotelima vidi i šta misli o ljudima koji su odsedali u njihovim hotelima.
Istraživanje internet sajta www.expedia.fr, pokazalo je da su najgori turisti u zapadnim zemljama stanovnici Francuske, tako da ovom prilikom Amerikanci i Japanci, koji su po uvreženom mišljenju najgori turisti, na trenutak mogu da odahnu. Prema rezultatima ankete koji je sproveo ovaj sajt, Francuze nisu samo stranci proglasili za najgore već su i u "rođenoj" zemlji zauzeli drugo mesto. Anketa koju je sproveo internet sajt www.expedia.fr obuhvatila je 4.000 zaposlenih u hotelima po Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Kanadi i SAD-u, a kao razlog ovako lošeg rezultata Francuza prvenstveno se navodi poznati francuski problem – manjak dobre volje ili znanja da razgovaraju na stranim jezicima. Sudeći po rezultatima ankete, ispostavilo se i da su veoma škrti, jer ni slučajno neće potrošiti novac ako to nije neophodno.
Kao najbolji turisti, prema rezultatima ove ankete, pokazali su se Japanci, koje ugostitelji smatraju najpristojnijim, veoma tihim i vrlo urednim. Posle njih na listi dobrodošlih turista slede Nemci, Britanci i Kanađani. Amerikanci su završili na 11. mestu.
Anketa je od ispitanika tražila da rangiraju turiste prema određenim kriterijumima: opšti stav, pristojnost, sklonost ka prigovaranju, želja za učenjem lokalnog jezika, želja za isprobavanjem domaćih specijaliteta i lokalne kuhinje, spremnost za trošenje novca, velikodušnost, higijenske navike, diskrecija i elegancija. Mnogi od odgovora na postavljena pitanja samo su potvrdili da su Italijani, primera radi, najbolje obučeni turisti, a odmah za njima Francuzi. Amerikanci su iznenadili zauzevši prvo mesto po tome koliko su spremni da uče strane jezike, dok su Francuzi, Italijani, Kinezi i Japanci najgori u ovoj kategoriji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

turisti
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Milan Miščević

    Neverovatno je da se Englezi vode među najboljima. Pa ko god je putovao negde zna da od Engleza nema gorih turista, niko ih ne voli, jer se napijaju neviđeno, prave razne gluposti i sl.