Kuda na letovanje 2008?

Turizam, odnosno mesto gde stanovnici pojedinih zemalja provode svoj odmor, pokazatelj je ekonomske moći tih zemalja i njihovih stanovnika. S obzirom na to kakva je ekonomska situacija stanovnika Srbije, kao i vizni režim, broj naših turista, koji je svake godine sve veći, dokazuje da smo u svemu, pa i u organizovanju letovanja, fenomen koji je teško objasniti.
I tu se pokazuje da možemo da se snađemo u skoro svakoj sitaciji, pa i kada je u pitanju odmor, za koji treba obezbediti i izdvojiti znatna novčana sredstva, pogotovo kada se zna koliki je životni standard stanovnika Srbije. Činjenica je da mnogi stanovnici razvijenijih zemalja, koji imaju mnogo bolji standard od nas, svoj odmor planiraju i po godinu dana unapred, koristeći sve pogodnosti ponuda turističkih agencija, kao što su „last minute“ ili „first minute“ ponude, kada bukvalno za isti novac možete i dva puta otići na odmor u predsezoni ili postsezoni.
Kada se svemu tome doda i to da po nekim podacima samo nešto manje od milion stanovnika Srbije poseduje pasoš, s pravom se postavlja pitanje gde naši turisti najradije provode svoj odmor. Koje su to turističke destinacije van Srbije koje naš turista najradije bira? Ukus i odabir turističkih destinacija, nažalost, kod nas najpre diktira vizni režim. Naši turisti se najradije odlučuju za destinacije za koje nam nisu potrebne vize ili one gde je vizni režim prema našim turistima nešto blaži. U ostalim slučajevima česte su situacije da bukvalno do polaska na put ne znate da li ste dobili vizu, što, priznaćete, nije nimalo prijatno i zna da upropasti sve mukom sprovedene pripreme za toliko priželjkivani odmor u nekoj stranoj zemlji.
Po nekim statistikama, naši turisti su se prethodnih godina najradije odlučivali za putovanja u Tursku, zatim Bugarsku, pa je jedno vreme Grčka vodila po broju naših turista, ali nije zanemarljiv ni broj naših turista koji su letnji odmor provodili u Egiptu. Po predviđanjima i nekim podacima koje su iznele turističke agencije za leto 2008. godine, najveći broj naših turista će kao mesto svog odmora izabrati Grčku; zatim je tu Turska, pa Egipat i, naravno, Crna Gora, kao i Tunis i Bugarska. Redosled ovih zemalja uslovljen je njihovim viznim režimom prema našoj zemlji, kao i određenim navikama naših turista, koji tradicionalno biraju određene destinacije. Što se tiče nekih egzotičnih destinacija, tu vode Dubai, Kuba, Tajland i Bali, koji će po nekim informacijama ovog leta biti pravi hit. Naravno, tu su i Maroko, Libija, kao i Istra, koja je sve popularnija, ali i zemlje srednje Evrope, kao što su Slovačka, Češka ili Poljska.
Ukoliko se nešto promeni u viznom režimu za stanovnike naše zemlje, to jest ako do početka turističke sezone dospemo na čuvenu „belu“ šengensku listu, verovatno će se mnogi naši turisti opredeliti za destinacije kao što su Italija, pre svega tu se misli na Siciliju, Francuska (Azurna obala) ili Španija (turistička mesta poput Majorke ili Kosta Brave).
Do tada nam ostaje da se nadamo povoljnijem viznom režimu i mogućnosti da mnogo lakše dođemo do željene destinacije, kada neće biti ovoliko peripetija i papira potrebnih da na miru provedemo zasluženi odmor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

2008kudaletoplaniranjeputovanje
Komentari (0)
Dodaj komentar