Najpoznatija letovališta Mediterana (6)

Malta
Deo malteškog arhipelaga, koji čini zajedno s još dva naseljena ostrva – Gozo i Komino, i nenaseljenim Kemunetom i Filflom, smeštena je 93 km južno do Sicilije i 290 km od severne Afrike. Karakterišu je blagi brežuljci isprepleteni s terasastim poljima u unutrašnjosti, razuđena obala s bezbroj luka, uvala, peščanih plaža i stenovitih zaliva i nepostojanje bilo kakvih reka i jezera, to jest prirodnih izvora. U glavnom gradu Malte – Valeti, imate osećaj da na skoro svakom uglu postoji jedna crkva. Maltežani pričaju malteškim jezikom, koji je najsličniji tuniskoj verziji arapskog. „Plava laguna“ na ostrvu Kominu jedna je od najlepših plaža na svetu.
Maltežani obožavaju zabave i vatromet, u čemu su pravi majstori. Univerzitet na Malti osnovan je 1592. godine i smatra se jednim od najstarijih na svetu. Malta nudi više od lepih plaža; ovde su kulturni aduti mnogo jači magnet za turiste. Praistorijski spomenici i stara utvrđenja u čijim senima se kriju zanimljive priče o raznim kolonizatorima i slavnim vitezovima samo su delić ostrvskih atrakcija. U brojnim ribarskim mestašcima mogu se videti drveni brodići živih boja. Preporučuje se ljubiteljima kulture i aktivnog odmora.
Mamaja (Rumunija)
Najpoznatije rumunsko letovalište na obali Crnog mora prostire se na 10 km dugoj kopnenoj prevlaci koju s jedne strane zapljuskuje more, a s druge slatkovodno jezero Siutghiol. Nekadašnji tradicionalni hoteli su obnovljeni i danas idu u korak s ostalim hotelima poznatih mediteranskih turističkih zona. Peščana plaža u Mamaji duga je 7 km, a široka od 50 do 150 metara. Nude se brojni sportovi na vodi, mini-golf, tenis, iznajmljivanje bicikala i slično. Glavna atrakcija je vodeni park Aqua Magic, a brojni restorani, barovi i diskoteke omogućuju da se zabava tokom dana produži i cele noći. U neposrednoj blizini Mamaje nalazi se i grad Konstanca, s velikim brojem istorijskih spomenika, pozorištem, operom, delfinarijumom i brojnim mogućnostima za kvalitetnu i povoljnu kupovinu. Preporučuje se mlađoj populaciji, ne samo zbog dobre zabave i velike ponude aktivnosti na plaži već i zbog povoljnijih cena aranžmana i usluga na destinaciji.
Crnomorska obala (Bugarska)
Bugarska rivijera okružena Crnim morem proteže se u dužini od 380 km. Ovo je destinacija poznata po vrlo srdačnim domaćinima, odličnoj ponudi novosagrađenih hotela na samoj peščanoj plaži, vrlo dobroj ponudi gastronomskih specijaliteta po pristupačnim cenama, mnoštvu zanimljivosti u zaleđu i brojnim diskotekama, barovima i šoping zonama. Njeni najčešći gosti su stanovnici komšijskih država, ali njene lepote i kvalitet odmora sve više prepoznaju i turisti iz udaljenijih zemalja. Duge, čiste i uređene peščane plaže nagrađene su od Evropske unije plavom zastavicom, što nepobitno dokazuje njihov kvalitet, dok je bogata kulturna baština sa oko 160 manastira i 400.000 spomenika, od kojih su mnogi pod zaštitom Uneska, dodatni plus nedovoljno izraženoj atraktivnosti bugarske rivijere i okoline.
Zone Golden Sands, Sunny day i Albena, kao i mirno ribarsko mesto Kranevo, kao i izletnički rezervat prirode Kamdžija (Kamchiya), manastir na steni Aladža, palata Balčik i primorski grad Varna samo su neki od atributa koji bacaju u zaborav priču o neslavnoj turističkoj prošlosti. Preporučuje se ljubiteljima kulture, peščanih plaža i istraživačima koji žele malo odstupanja od klasičnog Mediterana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aladžaalanjaalbenaantalijabalčikbugarskacrnomorska obalađerbagrckahamametibicaioskamdžijakefalonijakoskrfkritlefkadamajorkamaltamamajamediteranmikonosmorenaksosodmorostrvaputovanjarodosrumunijasamossantorinisarm el seiksuncetunisturskavarna
Komentari (0)
Dodaj komentar