Najpoznatija letovališta Mediterana (7)

Kipar
Kipar je treće ostrvo po veličini na Mediteranu i idealna polazna tačka za otkrivanje ostalih egzotičnih lokaliteta, pre svega grčkih ostrva, Egipta, Izraela i Libana. Zato ne čudi što baš iz Limasola godišnje zaplovi oko 800 mini-krstarica. Hiljadugodišnja istorija i tradicija učinili su Kipar izuzetno zanimljivom turističkom destinacijom, ali i odredištem koje pruža mnogo mogućnosti za miran i opuštajući odmor. Kiprani su vrlo predusretljivi i prijateljski raspoloženi prema svakome, restorani i barovi se mogu pronaći na svakom ćošku, hrana je raznolika i ukusna, a vino vrhunsko.
Zabava je dodatni razlog zbog koje ovo ostrvo posećuje i veliki broj mladih. Plaže su posute belim peskom, pa se svrstavaju među najlepše na Mediteranu, more je toplo i tirkizno i podseća na karipsku egzotiku. Uz obalu postoje velike mogućnosti za bavljenje sportovima na vodi, kao i mnogobrojnim aktivnostima na samoj plaži. Bogati vinogradi, maslinjaci i planinski lanci u unutrašnjosti obrubljuju obalski deo ostrva. Planinarenje, biciklizam, vožnje džipovima i uživanje u predivnom carstvu ptica samo su neke od mogućnosti aktivnog odmora na ovom ostrvu. Preporučuje se porodicama s malom decom, mladima u potrazi za dobrom zabavom, avanturistima, alpinistima.
Sicilija (Italija)
Sicilija je najveće ostrvo Mediterana i najveća italijanska regija. Ostrvo sunca, vina, maslina i pomorandži. Bogata je ponuda gastronomskih specijaliteta, posebno jela od ribe i plodova mora, poslastica, kao i vrhunskih desertnih vina. Mogu se razgledati nepregledna obala, planine, žitna polja, vulkani, ali i istorijske i arhitektonske turističke atrakcije. Zbog svog strateškog položaja Sicilija je vekovima bila na raskrsnici pomorskih puteva između istoka i zapada, Evrope i Afrike. Uticaj starih Grka, Latina, Arapa iz Afrike, Normana, Francuza i Španaca i te kako je vidljiv. Svi ti narodi ostavili su za sobom izuzetno bogatu kulturnu baštinu, koja je i jedan od vodećih motiva za posetu ovoj predivnoj italijanskoj regiji. Njen šarm i temperament stanovništva dodatni su podsticaj za posetu, a osećaj mira i spokoja u manjim, slikovitim gradićima ostavlja utisak savršenog opuštenog odmora. Preporučuje se avanturistima i onima koji vole da istražuju.
Kalabrija (Italija)
Bivši Brutium je regija u južnoj Italiji koja obuhvata „vrh“ italijanske „čizme“, južno od Napulja. Na severu se graniči s regijom Basilikata, na zapadu je okružuje Tirensko more, a na istoku Jonsko more. Između regije Kalabrija i Sicilije prostire se Mesinski tesnac. Zeleni i brdoviti pejzaž podseća na bajku, a kilometri predivnih plaža obrubljenih liticama stvaraju impozantan osećaj. Preporučuje se onima koji ne vole previše klasičan, već aktivni odmor s pojačanom dozom avanturizma.
Algarve (Portugal)
Plava, zlatna i zelena boja obogaćena mirisom mora i divljeg cveća uvek će vas pratiti duž predivnog pejzaža jedne od najpopularnijih portugalskih pokrajina. Šetnja zamršenom mrežom uskih ulica i stepenica podalje od obale najbolji je način za upoznavanje ove regije. Ovde se nalaze neke od najlepših peščanih plaža Evrope, sa stenama uz samu obalu. Noćni život je prilagođen svim ukusima i poimanjima zabave: barovi, diskoteke, marine i kazina, uvek se nađe ponešto za svakoga. Nudi se širok izbor sportova, od golfa na brojnim zelenim terenima do uživanja u vodenim sportovima ili šetnje prirodom i okolnim brdima i planinama. Kulturna baština seže sve do vremena Rimljana, muslimanskih osvajača i vremena hršćanskih osvajanja i portugalskih otkrića novih kolonija. Preporučuje se ljubiteljima kulture i svima koji ne gledaju na cenu kad je u pitanju kvalitetan odmor.
Madeira (Portugal)
Ostrvo Madeira nalazi se usred Atlantika, hiljadu kilometara jugozapadno od Lisabona, paralelno s marokanskim gradom Kazablankom. Još od devetnaestog veka ovo je omiljeno mesto za odmor evropske aristokratije, a i dan-danas predstavlja jedno od najluksuznijih letovališta Evrope. Ovde se temperature retko kad dižu iznad 30 stepeni Celzijusa, zato je ova destinacija idealna za stariju populaciju i ljubitelje prelepih pejzaža i istraživanja. Na ostrvo se dolazi jedino avionom, najčešće preko Lisabona, a let traje oko sat vremena. Spektakularni vulkanski pejzaž i izuzetno bogata zemlja na kojoj uspevaju banane i mnoštvo vinograda omogućuju nezaboravan doživljaj, a već i sam dolazak na ostrvo predstavlja atrakciju. Naime, vazdušna luka je jedna od najsavremenijih na svetu, a veliki deo njene piste nalazi se na stubovima u moru. Preporučuje se ljubiteljima luksuza, kako prirodnog tako i savremenog, turističkog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aladžaalanjaalbenaalgarveantalijabalčikbugarskacrnomorska obalađerbagrckahamametibicaiositalijakalabrijakamdžijakefalonijakiparkoskrfkritlefkadamadeiramajorkamaltamamajamediteranmikonosmorenaksosodmorostrvaportugalputovanjarodosrumunijasamossantorinisarm el seiksicilijasuncetunisturskavarna
Komentari (0)
Dodaj komentar