Neke od besplatnih stvari u evropskim metropolama

Evropske prestonice su skupa mesta za mlade turiste. Međutim, mnoge najbolje stvari u evropskim gradovima su besplatne. Prevoz je najčešće najveća stavka u budžetu turista. Vožnja metroom možda jeste najbrža, autobusom najzanimljivija, a taksijem najelegantnija, ali vožnja biciklom je – besplatna. Naime, veliki gradovi, kako bi smanjili zagađenje, turistima nude korišćenje bicikala po gradu besplatno ili za nadoknadu od evro ili dva. Pri tom se na svakom ćošku nalazi parking za bicikl. U Barseloni potražite logo "Bicing", u Londonu "OIBike", u Nemačkoj "Call a Bike" itd. Tokom leta mnogi gradovi održavaju festivale pod otvorenim nebom, pa pogledajte na internetu spisak ili tražite informacije od turističkih informativnih centara.
Amsterdam – vožnja brodićima po kanalima Amsterdama može biti skupa, ali postoji i besplatan feri koji kreće iza Centralne železničke stanice. Dok se renovira Rijksmuzej, većina eksponata je izložena u bašti i može da se vidi besplatno. Madrid – svakog prvog ponedeljka u mesecu ulaz u "Prado" je besplatan. Barselona – Španci jedu tapase po ceo dan, a najviše uveče. U kafićima, dok gosti piju piće, konobari prolaze s tacnama s kojih svako uzima tapas, a naplaćuje se na kraju, prema broju čačkalica koje gost drži u ruci.
Budimpešta – uživajte u besplatnom pogledu na Dunav, ali i akrobatsku trku "Red bul", koja važi za događaj u kom učestvuju najbolji piloti u Evropi. Trka se održava u avgustu. Brisel – svi kafići uz kafu nude besplatnu čokoladu. Takođe, prijavite se za besplatne ture razgledanja fabrika "Nestle" i ostalih, jer se tu besplatno degustiraju čokolade. Isto važi i za fabrike piva, kao i konjaka u Francuskoj. London – ulaz u nadaleko čuveni Britanski muzej, kao i u Nacionalnu galeriju i Muzej Viktorije i Alberta je besplatan. Besplatan je ulaz i u Tejt galeriju, a iz kafića se pruža najlepši pogled na London. Besplatna je smena garde u 11.30 časova, a prizor je nezaboravan. Berlin – ulaz u Pergamon i Nacionalnu galeriju besplatan je posle 14 časova. Pariz – ulaznica za Ajfelovu kulu je preskupa, ali se za Notrdam ulaz uopšte ne naplaćuje. Ova katedrala važi za najlepšu u Evropi. Takođe, najlepši pogled na Pariz je besplatan, a pruža se s platoa ispred Katedrale Sakrker na Monmartru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

amsterdambarselonaberlinbesplatnobriselbudimpestaevropaevropski gradovilondonmadridmetropoleparizputovanja
Komentari (0)
Dodaj komentar