Organizujte svoj medeni mesec (2)

Posle sužavanja liste vaših želja, posavetujte se s turističkim agentom u putničkoj agenciji i zatražite konkretnu ponudu za destinacije koje vas zanimaju. Ukoliko rezervišete samostalno preko interneta, sada je vreme da počnete da osiguravate željene usluge avionskog prevoza i smeštaja. Raspitajte se o popustima za mladence i o ostalim pogodnostima (posebno ukrašena soba za mladence, poklon šampanjac, voće, slatkiši, cveće…). Prilikom rezervacije smeštaja pripazite na karakteristike hotela i smeštajne jedinice (soba s pogledom na more, soba za pušače/nepušače, sprat, hotel u mirnijem delu ili u zoni noćnog života, velnes usluge, rekreativni kapaciteti, bazeni…). Osigurajte rentakar na destinaciji ukoliko želite da samostalno razgledate turističke atrakcije. Sve dobijene dokumente stavite na jedno mesto. Raspitajte se o potrebnim vizama ili zdravstvenoj zaštiti (vakcine, lekovi) za destinaciju koju planirate da posetite. Ne štedite na zdravstvenom osiguranju, osiguranju prtljaga i osiguranju od otkaza putovanja (nikad ne znate šta nose meseci koji vas čekaju, a otkazivanje putovanja bez osiguranja, bez obzira na opravdan razlog, ne vraća vam uplaćeni iznos).
Ukoliko putujete bez pomoći putničke agencije, raspitajte se sami da li vam treba viza za destinaciju na koju putujete. Proverite dokle vam važe pasoši i imajte na umu da se imena na avio-kartama i drugim putnim dokumentima moraju poklapati s imenom u pasošu (ukoliko ćete se u međuvremenu venčati, pričekajte s promenom prezimena dok se ne vratite s puta). Proverite do kada vam važe kreditne kartice. Raspitajte se o valuti zemlje u koju putujete, kao i o uslovima menjanja novca pre puta i na samoj destinaciji. Promenite manji iznos novca u valutu zemlje u koju putujete, naravno, ako je to moguće, da odmah po dolasku ne biste morali da tražite menjačnicu. Proverite još jednom sve vaše rezervacije i dokumentaciju i raspitajte se o transferima na destinaciji; aerodrom može da bude prilično udaljen od hotela, pa je poželjno da na vreme organizujete najprihvatljiviji transfer ili bar potražite informaciju o mogućnostima transfera, da vas pri dolasku ne bi hvatala nepotrebna panika.
Pripremite potreban prtljag, kofere, fotoaparat, obuću i odeću, zaštitne kreme, naročito ako nameravate da putujete neposredno posle venčanja. Samo vam još treba da uz sve svadbene napore razmišljate i o dezodoransima i kremama. Ukoliko imate kućne ljubimce, dogovorite se o njihovom čuvanju. Od lokalne turističke organizacije tražite dodatne podatke o destinaciji, kao što su npr. događanja u periodu kada putujete, mape, detalji o vremenskim prilikama. Kupite vodič za destinaciju na koju putujete.
Proverite da li imate sve kontakte i adrese hotela gde ćete odsesti, i za svaki slučaj zapišite adresu naše ambasade na destinaciji na koju putujete. Ostavite porodici ili prijateljima kopiju ture na koju idete, kako bi znali gde mogu da vas pronađu, naročito ako ne putujete u organizaciji putničke agencije. Ne zaboravite da nekome poverite brigu o cveću i pošti ako vas neće biti kod kuće duže vreme (gomilanje pošte u sandučiću privlači suvišnu pažnju). Napravite kopiju prve dve i poslednje dve stranice vaših pasoša i čuvajte ih odvojeno od drugih dokumenata (u slučaju gubitka ili krađe pasoša, bar ćete malo pojednostaviti proceduru). Ne zaboravite da spakujete potrebne lekove i putnu apoteku, naročito ako putujte u zemlje trećeg sveta. I na kraju, posle svih napora i nervoze, uživajte u svom medenom mesecu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

medeni mesecplaniranjeputovanja
Komentari (0)
Dodaj komentar