Pazite koja obaveštenja postavljate na svojim profilima

Ne ostavljajte na Internetu informacije da idete na put, prva je iz niza preporuka koje je španska policija uputila građanima ne bi li im pomogla da se odbrane od provalnika dok su na putovanju. Pored toga, koga je uopšte briga kuda i kada idete? Moderni provalnici informatičkog doba preselili su svoje "ordinacije" za planiranje pljački u udobne fotelje sopstvenih klimatizovanih stanova i više ne motre na vaše prozore, nego na vaše izjave i obaveštenja na Facebook-u, Twitter-u i MySpace-u.
Nekada su ljudi na telefonskim sekretaricama ostavljali poruke da su na putu, misleći da će tako pomoći bližnjima da ih nađu, a danas su tu ulogu preuzele društvene mreže kao što je Facebook. Ne ostavljajte na vratima poruke da niste kod kuće, a takvu poruku ne ostavljajte ni na telefonskoj sekretarici. Čak i kad ste u kafiću ili prodavnici, ne komentarišite s poznanicima kada i gde idete ako su u blizini nepoznate osobe. Još jedan detalj: oko kuće ili zgrade ne ostavljajte merdevine ili predmete koji provalnicima omogućavaju lakše penjanje do vaših prozora.
Policajci preporučuju i da građani veće količine novca i dragocenosti nikada ne drže u raznim činijama, na kuhinjskim policama, pod dušecima ili među rubljem u garderoberima, jer su ta mesta provalnicima dobro poznata, i pozivaju ih da takve vrednosti radije sklone u banke. Preporučuju i da građani zapišu fabričke brojeve vrednijih tehničkih aparata. Ovde treba napomenuti samo deo statistike koja je povezana s letnjim provalama: godišnje se u zemljama kao što je Srbija dogodi više od 25.000 provala, a svakog leta u gradovima broj provala poraste za više od 15 odsto. Građani policiji često kažu da su baš pre provale imali osećaj da ih je neko posmatrao ili pratio, što u 90 odsto slučajeva nije tačno.
S druge strane, MySpace svakog dana dobije 200.000 novih korisnika. Svaki dan od ukupno pola milijarde korisnika Facebook-a, njih 35 miliona menja status, dok Twitter svaki dan objavi 55 miliona novih tweet-ova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

facebookinternetlopovimyspacenakitnovacobaveštenjaodmorplaniranje putovanjaporuketwittervesti
Komentari (0)
Dodaj komentar