Platite da idete preko reda

Novi kontroverzni postupak koji omogućuje putnicima da ne čekaju u redu za sigurnosnu kontrolu i proveru već se primenjuje u nekim britanskim vazdušnim lukama, ali taj luksuz ipak ima svoju cenu, koja, doduše, nije velika. Ko ne voli da čeka, može i preko reda. Luton je poslednji u nizu aerodroma koji je usvojio taj sistem, a putnicima naplaćuje tri funte da stanu u poseban red i tako smanje čekanje u dugim redovima. Taj servis već postoji u Lidsu, Liverpulu i Bristolu, gde se za ovu "uslugu" naplaćuje pet funti, a o njegovom uvođenju na Hitrou (Heathrow) i Getviku (Gatwick) razmišlja i British Airways.
Udruženja putnika tvrde da taj sistem nije dobar, jer to znači da će drugi putnici prolaziti kroz sigurnosnu kontrolu još sporije, i da će se prema njima odnositi lošije nego dosad, jer će oni koji plaćaju da ne čekaju u redu uvek imati prednost. U vazdušnoj luci u Liverpulu, međutim, tvrde da samo 10 odsto putnika koristi ovaj vid "luksuza".
Ovo su samo poslednji u nizu novih troškova koje uvode ne samo vazduhoplovne kompanije već i aerodromi, a sve u cilju većeg profita. Ali, ovo je barem dobrovoljan trošak. Ako želite da, recimo, imate više mesta za noge u avionu, tu će vam želju ispuniti u Air France-u, ali će vas to koštati oko 45 evra. Prednost pri ukrcavanju u avion, ako putujete Easyjet-om, košta oko 15 evra, a check in na aerodromu i jedan komad prtljaga koji ne spada pod pojam "ručni prtljag", košta nešto više od 40 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

plaćanjeplaniranjepreko redaputovanja
Komentari (0)
Dodaj komentar