Priprema za odmor – neophodni koraci

S približavanjem godišnjih odmora ili državnih i verskih praznika, kada imamo više slobodnih dana na raspolaganju, u svima nama javi se želja da malo pobegnemo od svakodnevne rutine i poslova i da odemo na zasluženi odmor. Sama pomisao na putovanje i odmor nosi sa sobom i određena pitanja na koja treba da odgovorimo sami ili zajedno s porodicom. Priprema za odmor i putovanje ponekad može da bude toliko stresna i naporna da vam prosto pokvari toliko željeni i očekivani odmor i opuštanje. Da biste se što lakše pripremili i izbegli nepotrebno nerviranje u toku samih priprema za put, ovde ćemo videti koje korake koje treba preduzeti da bi vaš odmor protekao onako kako ste ga i zamislili.

Izaberite mesto na kome ćete provesti odmor
Najbolji način da odaberete mesto za odmor je da napravite okvirnu listu željenih destinacija. Nakon toga krenite u prikupljanje informacija o odabranim destinacijama. Sve informacije do kojih možete da dođete su dragocene i predstavljaju važnu osnovu u samom odabiru mesta za odmor. Do potrebnih informacija možete doći putem dnevne štampe, interneta (sajtovi agencija, specijalizovani sajtovi za odmor i putovanja, forumi na internetu koji za temu imaju odmor i putovanja), posetom turističkim agencijama i pregledom njihove aktuelne ponude, kao i raspitivanjem kod prijatelja i poznanika koji su već bili na mestima koja planirate da posetite.

Saznajte nešto više o zemlji i mestu u kome ćete provesti odmor
Te informacije će vam pomoći da se lakše snađete u novoj i nepoznatoj sredini, da ne izgledate baš kao „glupavi turista“, a i da eventualno izbegnete potencijalne neprijatne scene s lokalnim stanovništvom zbog nepoznavanja prilika i normi ponašanja koja su opšteprihvaćene u toj zemlji. Probajte da naučite barem nekoliko fraza na jeziku zemlje domaćina – može vam biti veoma korisno. Informišite se o klimi i vremenskim uslovima u periodu godine kada ćete vi biti tamo kako biste lakše odredili šta vam je zaista neophodno od odeće i obuće za vreme odmora.

Odredite tačan datum polaska na put
Vaš odmor polako počinje da se konkretizuje. Nakon određivanja datuma putovanja raspolažete činjenicom koja vam omogućuje da se tačno informišete kod turističkih agencija da li u tom periodu postoji adekvatna ponuda za mesto koje ste odabrali.

Izaberite turističku agenciju – željeni aranžman
Ovde je veoma bitno obratiti pažnju na rejting odabrane agencije. To ćete najlakše proveriti preko specijalizovanih časopisa koji se bave tom tematikom, putem interneta ili kod onih koji su putovali s tom turističkom agencijom. Ukoliko aranžman sklapate preko subagenta, informišite se ko je organizator putovanja. Samo turistička agencija s licencom može biti organizator putovanja. Dobro se upoznajte s opštim uslovima putovanja i programom putovanja. Opšti uslovi putovanja su prava i obaveze agencije i putnika; moraju biti u pisanoj formi jer samo tako imaju imaju pravnu snagu. Sve informacije koje usmeno dobijete na prodajnom mestu ne obavezuju organizatora putovanja ako nisu sadržane u opštim uslovima putovanja. Program putovanja mora da sadrži sve relevantne podatke o samom aranžmanu. To su podaci o organizatoru, mestu i datumu početka, odnosno kraja trajanja aranžmana, podaci o vrsti prevoza, podaci o vrsti i lokaciji smeštajnog objekta, vrsti i načinu služenja obroka, ukupnoj ceni putovanja, kao i uslugama koje nisu obuhvaćene cenom putovanja a spadaju u troškove putovanja (troškovi izdavanja viza, aerodromske takse…).

Pripremite potrebne papire za dobijanje vize
U turističkoj agenciji informišite se da li je za odabranu zemlju potrebna viza i koji su vam sve dokumenti neophodni za dobijanje vize. Izdavanje grupne vize inače zahteva manje papira i ona se relativno lako dobija u odnosu na pojedinačnu vizu, što opet zavisi od statusa putnika (zaposlen, student, izdržavano lice, penzioner…), kao i od viznog režima zemlje koja izdaje vizu. U svakom slučaju, na vreme počnite s prikupljanjem dokumentacije, jer je rok za predavanje potrebnih papira tačno određen i zavisi od početka aranžmana, kao i od brzine kojom se zahtevi za izdavanje viza rešavaju, što opet zavisi od same ambasade ili konzulata zemlje čija se viza traži. Proverite važenje svog pasoša – rok važenja vaše putne isprave pre polaska na put mora biti još najmanje šest meseci.

Informišite se o količini prtljaga i carinskim propisima
Proverite koliko prtljaga možete poneti po osobi, šta smete uneti u avion u ručnom prtljagu i koliko može biti težak ručni prtljag. Obavestite se o važećim carinskim propisima, koliko deviza po osobi možete izneti iz zemlje i šta ste dužni da prijavite od nakita i tehnike koju nosite na odmor kako biste izbegli nepotrebne komplikacije prilikom povratka.

Šta treba uraditi pre polaska na put
Zalijte sobne biljke, zatvorite sve slavine i eventualno gasne instalacije, zatvorite prozore i terasna vrata. Obezbedite stan – ako ste u mogućnosti, alarmnim sistemom, a ako niste, jako je bitno da ostavite ključeve stana rođacima ili prijateljima kako bi mogli da ga povremeno obilaze i provere da li je sve u redu. Automobil parkirajte u garažu ili ga odvezite kod prijatelja koji imaju dvorište ili garažu gde bi vaš auto mogao da bude na bezbednom. Kućnim ljubimcima nađite adekvatan smeštaj kod rodbine ili prijatelja i postarajte se da im obezbedite dovoljno hrane za period kada niste tu. Sve dragocenosti i novac iz stana sklonite u sef ili kod rodbine. Dan pre polaska spremite i spakujte prtljag i proverite potrebna dokumenta i novac koji nosite na odmor. Krenite na vreme na aerodrom ili mesto polaska na put. Pre samog izlaska iz stana još jednom proverite prtljag i dokumenta. Prijatan vam odmor.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izbor mestaplaniranjepripremaputovanjeturisticka agencijaviza
Komentari (0)
Dodaj komentar