Provedite odmor pomažući drugima

Među ljubiteljima putovanja sve više raste broj onih koji odmor žele da provedu radeći nešto korisno za okolinu ili stanovnike zemalja koje su im privlačne. Svetski turistički hitovi u poslednje vreme postaju spasavanje ugroženih životinjskih vrsta ili pomoć seljacima u zabačenim delovima Afrike, Južne Amerike ili Azije. "Primetili smo da raste potražnja za putovanjima na kojima se može upoznati priroda, ali i nešto dati za uzvrat", reči su Kristofera Hila, osnivača kompanije Hands up Holidays, čiji je poslednji projekat pomoći kornjačama na australijskim obalama privukao veliku pažnju međunarodne javnosti. On takođe ističe da je, pored zaštite prirode i životinjskih vrsta, ideja vodilja bila da ljudima pruže osećaj volonterizma u kojem zbog velikog broja obaveza ne mogu da uživaju češće.
Uz sve ostalo, ova agencija svojim klijentima nudi ugodan smeštaj, lokalne vodiče, ali i garantuje da će najmanje deset odsto svoje zarade donirati projektu koji podržavaju. "Naša putovanja su dve trećine odmora, a jedna trećina je dobrotvorni rad. Ipak, dolazite u dodir s lokalnim stanovništvom koji nije moguć običnim turistima", objašnjava dalje Hil. Hands up Holidays jedan je od pionira u planiranju ovakvih putovanja, ali su ideju ubrzo preuzele mnoge svetske turističke agencije.
Stanovnici evropskih zemalja mogu provesti odmor gradeći kuće u Keniji, Mozambiku ili Ekvadoru. Za dvonedeljno putovanje Britanci ove godine moraju da izdvoje oko 800 funti. U cenu su uključeni svi obroci, ali ne i skupi međunarodni letovi. U zabačenim delovima Šri Lanke Evropljani će imati priliku da pomažu u pronalaženju održivih izvora hrane. Dve nedelje će raditi, živeti i hraniti se s domorocima, koji će ih zauzvrat provesti plantažama čaja ili im pokazati "sirotište" za slonove koji su ljudskom greškom ostali bez majki. Turisti koji se odluče za ovakav odmor moći će da provedu slobodno vreme sa slonovima i u Keniji, nakon što lokalnom stanovništvu pomognu u uređenju osnovne škole u mestu Shimba Hills. Međutim, turističke aktivnosti u Keniji trenutno su u fazi mirovanja zbog unutrašnjih političkih previranja. Ako je verovati posredniku između zaraćenih strana, Kofiju Ananu, bivšem generalnom sekretaru UN, u Keniji bi uskoro trebalo da zavlada mir.
Ljubitelji plesa i dobrotvornog rada mogu da spoje prijatno s korisnim u Brazilu, gde će nakon jutarnje sambe moći da provedu posle podne krečeći sirotinjske favele u Riju. U Egiptu dani se mogu upotpunjavati pomaganjem u kairskom skloništu za decu beskućnike ili učešćem u čišćenju Nila. Koristan i aktivan odmor može se provesti i u južnoafričkim vinogradima, zasadima kakaovca u Venecueli ili na plantažama organske kafe u Nikaragvi ili Tanzaniji.
Iako odmori koji uključuju dobrotvorni rad privlače sve više turista, pojavili su se i kritičari, koji ih nazivaju evropskim pranjem savesti, zbog godina kolonijalizma i eksploatacije stanovništva tih država. Može li nekoliko dana turističke pomoći zaista promeniti svet procenite sami, ali činjenica je da dugotrajniji angažman može uveliko uticati na vaš život, ali i život ljudi kojima pomažete. Tome u prilog idu i izjave onih koji su takvo iskustvo proživeli i tvrde da bi ga bez razmišljanja ponovili.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

planiranjepomaganje drugimaputovanja
Komentari (0)
Dodaj komentar