Putovanja s ukusom istorije

Vreme provedeno u senci prošlih vremena mnogi smatraju najvrednijim na svetu, pa milioni turista svake godine proputuju i hiljade kilometara kako bi posetili najpoznatije svetske istorijske spomenike. Medijski gigant "Forbs" (Forbes) objavio je popis najzanimljivijih spomenika istorijske baštine koje jednostavno ne smete propustiti. Reč je o građevinama koje turistima omogućuju da pogledaju prošlost očima nekadašnjih ratnika, revolucionara, hodočasnika ili kraljeva.
Istorijski spomenik koji možda i najbolje svedoči o tome da pojedine građevine posetiocima mogu pružiti jedinstven pregled kulturnog razvoja je moskovski Kremlj. Vekovno sedište ruskih careva, odakle se i danas upravlja najvećom državom sveta, relativno je novo zapadnim turistima željnim neotkrivenih destinacija, budući je sve do rušenja Berlinskog zida bilo u potpunosti nedostupno strancima.
Kompleks impresivnih građevina ujedinjuje rusku vojnu, političku i religijsku istoriju. Njegove zidine uz četiri palate i isto toliko crkava, među kojima je i sedište Ruske pravoslavne crkve, kriju carske riznice, dok u podrumima posetioci još uvek mogu razgledati oružje koje je tamo uskladištio car reformator Petar Veliki.
Peruanski Maču Pikču (Machu Picchu), s druge strane, jedinstven je spomenik srednjovekovnog južnoameričkog urbanog razvoja i kao takav nezaobilazna turistička atrakcija već decenijama. Monumentalna građevina drevnih Inka u andskoj prašumi posebna je zbog svojih kamenih zgrada okruženih sistemom puteva i kanala za navodnjavanje, kao i okolnih terasa neprocenjive agrokulturne vrednosti.
Zaljubljenici u arhitektonske vrednosti svakako bi trebalo da posete i Tadž Mahal (Taj Mahal), jedan od najlepših primera islamske arhitekture iz doba mogulske dinastije, koja je Indijom vladala od 16. do polovine 19. veka. Reč je o mauzoleju od mermera s ukrasima od dragog kamenja, okruženom parkom koji simbolizuje raj. Po projektu persijskog arhitekte mauzolej je sagrađen u 17. veku, a njegove kupole i četiri minareta mnogima su najprepoznatljiviji simbol Indijskog potkontinenta.
Ako više cenite vrednosti koje se ne odnose isključivo na arhitekturu, nipošto ne smete propustiti obilazak atinskog Akropolja. Mramornim građevinama dominira hram boginje Atine, a celi kompleks odiše sećanjem na ideje koje su izrodile demokratiju i dovele do razvoja filozofske i naučne misli. Izgledom ali i simbolikom Partenona inspirisan je i američki Linkoln memorijal (Lincoln Memorial), muzej sagrađen u spomen na predsednika koji je ukinuo ropstvo u SAD. Spletom istorijskih okolnosti taj muzej postao je mesto sećanja na sve borce za ljudska prava. Na njegovim stepenicama, pod velikim Linkolnovim kipom, svoj najpoznatiji govor, koji počinje rečima: "I have a Dream", održao je Martin Luter King (Martin Luther King). Manje je poznato da je Linkoln memorijal postao mesto okupljanja aktivista za ljudska prava 25 godina ranije, kada je jednoj crnačkoj pevačici koncert zabranjen samo zbog boje kože.
Kao nezaobilaznu destinaciju u Africi "Forbs" na prvo mesto ne stavlja egipatske piramide, već kamene hrišćanske crkve u etiopskom mestu Lalibela, poznatom i kao novi Jerusalim. Zanimljivo je da su crkve koje uz turiste privlače reke hodočasnika isklesane u jednom kamenom bloku. Među mestima koja zaljubljenici u istoriju obavezno moraju pogledati ističu se i poznati francuski dvorac i muzej Versaj (Versailles), prehrišćansko svetilište Stounhendž (Stonehenge) u Engleskoj, Kip slobode i nezaobilazni Kineski zid, koji je samo u prošloj godini posetilo više od deset miliona turista.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

destinacijeistorijaplaniranjeputovanja
Komentari (0)
Dodaj komentar