Top-lista gradova za 2009. godinu

Za one koji su uprkos ekonomskoj krizi planirali da i sledeće godine potroše ušteđevinu na putovanja jedan od najpoznatijih turističkih izdavača DK Eyewitness Travel sastavio je listu gradova koje bi bilo dobro posetiti 2009. Pošto su listu sastavljali autori popularnog vodiča "DK Top 10", tim više valja verovati da će izabrani gradovi biti pravi turistički hit.
Viljnus – glavni i najveći grad Litvanije 2009. će postati i evropski grad kulture. Laskavu titulu organizatori žele da opravdaju s čak 120 kulturnih projekata i više od 900 raznih događanja u toku cele godine. Među glavne događaje spadaju sajam knjiga u februaru, festival uličnih svirača u martu, letnje kulturne večeri, dok se kao posebna atrakcija najavljuje festival svetla – Lux, koji će gradske ulice osvetliti u hladnim zimskim noćima.
Buenos Ajres – argentinska metropola i prestonica tanga zanimljiva je u svako doba godine. Ali, u februaru će se u starom lučkom delu grada La Boca, ne tako davno poznatom kao siromašno i opasno naselje, otvoriti izložba francuskog majstora Marsela Dišampa (Marcel Duchamp). Izložba umetnika koji je, po mnogima, promenio tok nadrealizma biće postavljena u galeriji Fundación Proa. Još jedan lučki deo grada – Puerto Madero, na proleće bi trebalo da dobije prvu građevinu londonskog studija Fosters & Partners, inače projektanta najimpozantnijih građevina u Dubaiju. Rezidencijalni objekat će biti i središte novog kulturnog kvarta, koji bi trebalo da svoj vrhunac doživi do 2010, kada Argentina obeležava dva veka nezavisnosti.
Gdanjsk – grad brodogradilišta, iz kojeg je osamdesetih godina prošlog veka krenuo pokret "Solidarnost", sve više se okreće turizmu, pa se očekuje da će 2009. po broju posetilaca dostići najposećeniji poljski grad – Krakov. Staro gradsko jezgro puno je novih hotela, restorana i prodavnica. Pored toga, do Gdanjska je uspostavljeno više avionskih veza iz mnogih delova Evrope, pa bi taj grad trebalo da postane nova turistička oaza Baltika.
Fes – pošto je krajem 2008. dobio direktnu vezu s londonskim Gatvikom (Gatwick), odakle poleću skoro sve low cost kompanije, marokanski grad Fes počeo je da odvlači goste dotadašnjoj turističkoj meki, Marakešu. Inače, reč je o najstarijem marokanskom kraljevskom gradu i verskom središtu, sagrađenom još u 9. veku. Brojne džamije, najstariji univerzitet, ali i uličice u kojima se još uvek na starinski način obrađuje koža i prave ćilimi pružiće vam priliku da Maroko upoznate na najbolji mogući način i upijete njegovu duhovnu i kulturnu srž.
Vašington – američka prestonica drugačija je nego ranije. Razlog nisu samo novi uređeni delovi nego i promena u Beloj kući, od koje mnogi očekuju korenite političke promene. Na inauguraciji novog predsednika Obame 20. januara očekuje se više miliona ljudi, što će ujedno biti i najbrojnija poseta tom gradu do sada. Period posle toga biće idealan za posetioce koji dolaze prvi put i žele da se upoznaju s turističkim atrakcijama, kojih u ovom gradu ima gde god se okrenete.
Kopenhagen – sa 12 Mišelinovih (Michelin) zvezdica 2008. godine (što je više od Beča, Rima ili Madrida) glavni grad Danske postao je odredište za turiste istančanog osećaja za stil i gurmanske vrednosti. U tome mu pomaže i niz novih butika, restorana i modernih minimalistički dizajniranih hotela. Kopenhagen se može pohvaliti i svojom zelenom orijentacijom, a odskora je postao i prvi svetski "Bike City", s obzirom na to da se tim ekološkim prevoznim sredstvom služi čak 36 odsto njegovih stanovnika.
Kejptaun – pošto će jedan od tri glavna grada Južnoafričke Republike biti domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva 2010. godine, svima onima koje zanima taj deo sveta, a koji po svaku cenu žele da izbegnu fudbalsku groznicu 2009. je idealna za posetu Kejptaunu. U najstarijem kolonijalnom gradu na jugu Afrike Holanđani su prvo naselje podigli još sredinom 17. veka, a ime je dobio po obližnjem Rtu dobre nade. Evropski doseljenici tu su se nastanili s domorodačkim plemenima, brojnim Indijcima, došljacima s Madagaskara i iz jugoistočne Azije. Najlepši je leti, od decembra do februara, i u proleće, koje u tom delu sveta traje od septembra do novembra.
Beč – idealan je za sve ljubitelje umetnosti, posebno klasične muzike, u čijem se vrhunskom izvođenju može uživati tokom cele godine. Glavni događaj zimske sezone je Bečki operski bal, zakazan za 19. februar. Za manje novca možete uživati u gradskom festivalu Wiener Festwochen sredinom maja. Gosti iz celog sveta tada mogu uživati u operama, koncertima, predstavama i muzičkim performansima, a do kraja avgusta u parku Schoenbrunn možete uživati u Mocartovim operama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

destinacijeplaniranjeputovanje
Komentari (0)
Dodaj komentar