Uživajte u prirodi dok se vozite kolima

Prolećni ili jesenji sunčani dani idealni su za obilaske u kojima za nekoliko dana možete posetiti veći broj mesta. Najjednostavniji način da ostvarite takvo putovanje jeste da na njega krenete automobilom, pa da u sopstvenom aranžmanu, vozeći se do odredišta, usput razgledate sve što vam se učini zanimljivo. Zgodne automobilske ture mogu se naći u gotovo svim evropskim zemljama. Bez obzira na to izaberete li Mediteran ili neku od severnih ruta, do cilja ćete se voziti dobrim putevima, čak i da zalutate s glavnih saobraćajnih pravaca, problema ne bi trebalo da imate ni u pronalasku mesta za hranu ili odmor. Ipak, neka su područja postala poznata kao savršen spoj neverovatnih krajolika, bogate istorijske baštine i puteva na kojima možete uživati u vožnji.

Možda je najbolji primer za to italijanska Amalfitanska obala kod Napulja, na čijim su krivudavim putevima, uz jednu od najlepših obala u Evropi, snimljene neke od najpoznatijih scena jurnjave automobila. Put krivuda uz stenovitu obalu iznad azurnoplavog mora, kraj ribarskih sela ili gradića na peščanim plažama. Pravo mesto za romantične. Obavezno posetite gradove Sorento i Salerno, koji su osim po pesmi, čuveni i po uskim uličicama, mediteranskom bilju i veselim i glasnim domaćinima.

Romantike ne nedostaje ni u francuskoj Burgundiji, ali ovo mesto će definitivno najviše zanimati obožavaoce vina. Mala vinska regija nalazi se u istočnoj Francuskoj između gradova Dižona i Liona, stotinak kilometara zapadno od švajcarske granice, što je čini dobro povezanom s više glavnih auto pravaca. Pratite znakove s crtežima vinove loze i na porodičnim gazdinstvima uživajte u domovini šardonea, crnog pinota i neizostavnog božolea.

Foto: Steve001/Pixabay.com

Zbog dobre saobraćajne povezanosti, automobilom je zgodno putovati i srednjeevropskim metropolama. Za nešto više od nedelju dana, bez velikog napora, možete obići vekovne prestonice: Budimpeštu, Beč, Prag i Berlin. O znamenitostima tih gradova nepotrebno je govoriti, a posebnu avanturu možete doživeti ako siđete s autoputa i odlučite da putujete lokalnim puteima, otkrivajući manje poznata mesta i planinske krajolike.
Oni raspoloženiji za nešto udaljeniju turneju mogu u kasno proleće ili leto da se odluče za vožnju uz skandinavske fjordove. Vrednost krajolika koji su hiljadama godina formirali voda i led najbolje opisuje podatak da su fjordovi prvo mesto u Norveškoj i treće po redu u celoj Skandinaviji, uvršteno na UNESCO-vu listu svetske baštine. Turistički časopisi proglasili su ih za najbolju nenarušenu destinaciju na svetu i jedno od svetskih čuda. Odlučite li se za fjordove u Norveškoj ili Švedskoj, obavezno posetite i gradove Stokholm, odnosno Oslo, a pripremite se na to da ćete se na putu često ukrcavati na trajekt.

Foto: Grupomabens/Pixabay.com

Ljubitelji Atlantika mogu se zaputiti u Portugal i doputovati do najzapadnije tačke Evrope, Cabo da Rocca. Osim okoline velikih gradova, automobilom je najlakše istražiti mnoštvo zanimljivih, ponekad i zabačenih mesta u zemlji fada, srednjovekovnih utvrđenja, crkava, samostana i svetilišta. Ipak, ne propustite mogućnost da upoznate Porto i Lisabon, velike gradove uzbudljivog noćnog života, zanimljivih muzeja i mesta odakle se mreža autoputeva račva u različite smerove ove zemlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prirodaputovanje automobilom
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Boba Gutman

    Moja familija praktikuje obilazak Italije na ovaj način unazad nekoliko godina: Toskana, oblast oko Ravene, Sicilija. Članak je odličan i nadam se da će, oni koji mogu da obezbede vize, se uputiti na ovakav izlet. Želim da dopunim, kao naš predlog: Austrija, Bavarska, Švajcarska – alpski region, dvorci u Bavarskoj, Fisen. Nestvarno je lepo u svako godišnje doba.