Vikend – beg od svakodnevice

Trčite na posao, na sastanak, po dete u vrtić. Razmišljate šta kuvati, šta obući, kad napraviti veliko spremanje. I tako svaki dan iz početka. Stanite i razmislite. Da li je baš neophodno da stalno trčite?! Naravno da nije.

Priuštite sebi mali odmor, pobegnite na vikend i napunite baterije. Odmor ne mora biti negde daleko na egzotičnim plažama; ne morate da nosite laptop, ni da preterujete s hranom, pićem i obilaskom kulturno-istorijskih spomenika. Vikend u prirodi, na snegu ili na moru, dovoljan je da se sklonite od rutine svakodnevice i napunite baterije. Budite umereni, ugasite mobilni telfon i prepustite se uživanju u odmoru, jer će vas posao i obaveze čekati kada se vratite, budite uvereni u to!

Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći u organizaciji tog kratkog bega od svakodnevne rutine.

Ne morate otputovati daleko

Odlazak na godišnji odmor ne mora obavezno da uključi duge pripreme i odlazak na neku egzotičnu plažu ili u daleke planine, a to posebno važi za one koji nemaju dovoljno vremena za višednevni odmor. I putovanje u neko bliže mesto ili čak izležavanje u dvorištu može biti odličan način opuštanja i može pozitivno uticati na vaše psihičko i fizičko zdravlje.

Sve je u tajmingu

Ukoliko planirate da odete na odmor, a niste završili posao, možda beg za vikend treba da sačeka. Kada planirate put, dobro proučite kalendar i obaveze koje imate, a zatim odredite nedelju u kojoj ćete imati najmanje posla. Ako su pred vama veliki projekti ili vas ubrzo čeka važna prezentacija, takav odmor vas sigurno neće opustiti – verovatnije je da ćete biti napeti i pod pritiskom. Zato završite posao pa tek onda pobegnite.

Ostavite posao na poslu

Ovo pravilo svi znaju, ali retki ga se i pridržavaju. Mnogi, naime, proveravaju svoje mejlove svaki dan godišnjeg odmora. Zato, da ne biste došli u iskušenje, ne nosite laptop sa sobom! A ako vam je zaista teško da se isključite, najbolje je da ugasite mobilni telefon i ne gledate vesti. Mislite malo samo na sebe i svoj užitak.

Organizujte svoje vreme

Obilazak muzeja i istorijskih mesta može biti zabavan, ali vas može i umoriti, što nikako nije svrha odmora. Nemojte prebukirati svoj raspored, jer ćete se onda stalno pitati hoćete li uspeti da vidite sve i – umorićete se.

Ne preterujte

Uživajte u finoj hrani i vinima, ali pripazite da ne preterate. Možete se osećati naduto ili čak i nabaciti koji kilogram, pa će vam vaš kratki odmor doneti još više problema. Niko ne želi da se vrati s godišnjeg odmora i da onda shvati da mora na dijetu.

Planirajte povratak

Ostavite dovoljno vremena za povratak. Planiranje će sprečiti dodatni stres ako se dogodi neka nepredviđena situacija (otkazivanje leta, loši vremenski uslovi na putu…). Dan pre povratka na posao koji provedete kod kuće daje vam vremena za adaptaciju, raspakivanje, pregledanje mejlova i obavljanje svega onoga što morate da uradite za novu radnu nedelju.

Zapamtite da zaslužujete odmor

Možda ćete propustiti neke sastanke i projekte, ali kad-tad morate uzeti mali predah. Odmor vam treba, zato prestanite da se osećate krivicu i dajte svom telu priliku da se oporavi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

planiranjeputovanjavikend odmori
Komentari (0)
Dodaj komentar