Nešvil: muzički grad Amerike

Posetioci koji prvi put dođu u Nešvil često se iznenade ovim "gradom sa stilom". Svetlucajući oblakoderi, bogato društvo koje prihvata nove trendove, izdavačke i muzičke kuće obeležje su ovog grada. S druge strane, u staklima solitera ogledaju se legendarni barovi, gde je Hank Vilijams pio viski i gde kantri pevači i danas nastupaju, svi u nadi da će postati novi Vili Nelson ili Loreta Lin.
Lociran u središtu Tenesija, Nešvil je brzorazvijajući grad gornjeg juga države, gde se čuvena južnjačka gostoprimljivost meša s iskrenim prijateljstvom. Populacija se popunjava brzo, pošto Nešvil privlači ljude koji beže od surovih severnjačkih zima ili napuštaju Njujork i Los Anđeles u potrazi za mirnijim načinom života. Klima i živopisni krajolik su osvežavajuća kombinacija za mnoge, dok drugi dolaze da rade u muzičkim vodama ili zabavnjačkom biznisu.
Nešvil privlači pevače i tekstopisce još otkako je "Grand Ole Opri" počeo svoje emitovanje 1925. godine. Šou koji otkriva nove zvezde kantrija postao je toliko popularan da je ovaj grad zbog njega u mislima Amerikanaca, a i šire, postao glavni grad kantri muzike.
Umetnost prednjači u Nešvilu, ali nije jedina oblast po kojoj je grad poznat. Tokom godina Nešvil je iskočio kao jedan od vodećih akademskih gradova u Americi. Poznati Univerzitet Vanderbilt i čuvene muzičke i medicinske akademije našle su svoje mesto baš u njemu. Zbog toga ga često nazivaju i Atina severa. Replika najčuvenije grčke građevine – Partenona, krasi Nešvil od 1897. godine, kada je napravljena za internacionalnu izložbu "Centennial Exposition", koja je priređena u čast 100-godišnjice ulaska Tenesija u Uniju 1796. (iako se sam događaj desio godinu dana kasnije). Danas je pretvorena u Nešvilski muzej umetnosti, a ističe se pozlaćena statua boginje Atine visoka 12,5 metara, za koju je trebalo osam godina da se napravi. Sjaj antičke Grčke je zaista pedantno povraćen kroz tu grandioznu figuru. Profesionalni sport sledi akademsku slavu. Dva slavna hokejaška tima, "NFL Tennessee Titans" i "NHL Predators", zovu Nešvil svojim domom.
Koreni Nešvila zadiru duboko u prošlost. U početku je bio dom jelenima i bizonima, koji su privukli lovce da se tu nastane. Krajem 18. veka francuski traperi i trgovci bili su prvi koji su pristigli u ovu oblast. Najčuveniji među njima bio je Danijel Bun. Imigranti s Apalačkih planina bili su sledeći, i to je početak razvitka ove opštine sve do 1843, kada je Nešvil postao glavni grad države Tenesi.
Centar Nešvila gradi se i dan-danas. Novi Šermeron simfonijski centar otvoren je 2006. i služi kao koncertna hala i centar za konferencije i kongrese. Doskora su najveći hoteli i čitav noćni život bili organizovani na potezu od samo osam gradskih blokova, ali to se uveliko menja. Music Row, deo grada u kome je srce muzičke industrije, nalazi se u centru Nešvila. Plejada muzičkih studija, muzičkih kuća i ostalih zabavnih oblasti čine taj deo grada poslovnim centrom i za sobom povlače razvoj i drugih oblasti kao što su ugostiteljstvo i trgovina.
Iako je kantri muzika donela Nešvilu titulu muzičkog grada, i ostali stilovi muzike su njegov integralni deo. Hrišćanska moderna muzika i gospel industrija imaju svoj štab u Nešvilu. Zvezde poput Ejmi Grant, Stivena Kurtisa Čepmana i "Jars of Clay" žive i pišu muziku baš tu.
Na severoistoku grada je ogromni Opriland kompleks. U njemu se nalazi "Grand Ole Opri", kao i mnoštvo muzeja kantri muzike i hotela, tržni centar i ekspanzivan "Gaylord Opryland Resort and Convention Centre" poslovni centar. Jezero Old Hyckory oformljeno je 1950, kada su napravljene hidrocentrala i brana na reci Kumberland. Zauzima prostor od 708 km i veoma je popularno mesto za pecanje ili plovidbu brodom.
Turisti mudro biraju da posete Nešvil u proleće ili jesen, izbegavajući tako vrele i sparne letnje mesece. Zima je uglavnom blaga, s povremenim snežnim padavinama, iako od decembra do marta može da bude hladno i sumorno, s temperaturama koje danima ostaju ispod nule. Jun okuplja ljubitelje i zvezde kantrija na Internacionalnom sajmu kantri muzike. To je događaj koji će zadovoljiti i najprobirljivije posetioce. Ljudi i kaubojskim čizmama i šeširima šetaju ulicama s gitarom na leđima ili sviraju na svakom ćošku u nadi da će baš oni biti zapaženi. Tu je i mogućnost da se licem u lice sretnete s nekim od kantri superstarova u baru ili čak knjižari.
U Nešvilu su zastupljene i druge industrijske grane – velike izdavačke i zdravstvene kuće, automobilska industrija, kao i mnoge udružene kompanije, jedino što njihovo prisustvo nije tako vidljivo (npr. velike zdravstvene kuće generišu deset puta veći kapital od čitave turističke industrije).
I pored svega, ko bi čuo za grad Nešvil da nije kantri muzike? On možda ima da ponudi i više od toga, ali zahvalnost duguje samo svom muzičkom nasleđu, koje je neodvojivi deo njegovog budućeg razvitka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kantrinesvilputovanjesadseverna amerikatenesiturizam
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Forever Elvis !!!!!!!!!!!!

  • Saša Bošković

    Nešvil sam posetio krajem marta, doputovavši autom sa hladnog severa, kada u Tenesiju već uveliko buja vegetacija i proleće se oseća u vazduhu. Kompleksi zelenila su kao svuda u Americi pedantno i bogato uređeni, tako da je milina šetati. U samom gradu postoje kontrasti između moderne i tradicionalne američke arhitekture i taj spoj daje neku autentičnost, koja se doživi na najlepši način u večernjim izlascima. Ništa nije neobično ako na trotoaru nabasate na Elvisovu lutku u prirodnoj veličini koja vam se kezi u lice i poziva vas da uđete u obližnji lokal. U nekim klubovima možete slušati pravi bluz uživo uz brzu hranu, a u čuvenom ‘Wildhorse Saloon-u’ uživanje uz kantri muziku podrazumeva i izlazak na podijum za igru, gde se desetine mladih i starih ludo zabavljaju. Ponegde se ručak ‘s nogu’ dobija uslugom dugonogih konobarica u farmericama do kukova. U muzeju kantri muzike može se kupiti veliki broj izdanja na CD-ima, a i videti sve: od gitare Johnnyja Casha i Cadillaca Elvisa Presleya do autentičnog studija u kome se snimala muzika. Opriland je fantastičan hotelski kompleks koji u centru ima veliki tropski vrt ispod staklenog svoda. Gosti sa svojih terasa mogu da posmatraju egzotično zelenilo, neobične fontane, mini-vodopade, a silaskom dole mogu uzivati u baštama kafića i restorana ili u prodavnicama suvenira.