Ono kad ti iza kuće dopluta ledena gromada (video)

Maleni i uspavani gradić Ferilend u Njufaundlendu na samom istoku Kanade preko noći je postao toliko velika turistička senzacija da i sam gradonačelnik ne zna gde će sa svim ljudima koji neprestano dolaze.

Razlog iznenadnog turističkog ’buma‘ su ogromne sante leda koje prolaze kraj obale Ferilenda, piše „Si-Ti-vi njuz”.

„Malo sam šokiran ovakvom navalom, ali očigledno ljude zanimaju ovakve stvari“, rekao je Adrijan Kavanag, koji muku muči sa smeštajem i zakrčenim ulicama prema gradiću za koji do juče gotovo niko nije čuo.

S obala Njufaundlenda i Labradora već godinama se mogu videti glečeri koji su se odvojili od Arktika i plutaju morem, ali ove godine pravu senzaciju je izazvala jedna ogromna santa leda koja se „usidrila“ u neposrednoj blizini  Ferilenda.

„Ponekad glečeri zapnu u zaleđenom moru i tu stoje do kasnog proleća ili ranog leta, ali čini se da se ovaj nasukao i da će tu ostati duže vreme“, kaže gradonačelnik koji je priznao da nikada nije video veći glečer.

Ferilend je tako postao jedino mesto na svetu koje je globalno otopljenje razveselilo.

„Imamo informaciju da Atlantikom pluta još puno santi… Mnogo više nego proteklih godina“ rekao je jedan biznismen iz Ferilenda zadovoljno trljajući ruke…
S druge strane, ribari baš i nisu najsrećniji, kažu da im glečeri poprilično ometaju posao, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kanadaNjufaundlend
Komentari (0)
Dodaj komentar