Ovuda je jahao čuveni odmetnik

Okrug Linkoln u Novom Meksiku, koji je poznat po stočarskom ratu, koji se tamo rasplamsao 1878. godine, u doba kad je to bio najveći okrug u celim Sjedinjenim Američkim Državama i zauzimao skoro četvrtinu tadašnje teritorije (danas savezne države) Novi Meksiko. Rat je okončan bez pobede ili poraza jedne od strana, intervencijom predsednika SAD, koji je postavio guvernera s velikim ovlašćenjima, iskusnog generala Lija Volasa (Lew Wallace), koji je, boraveći u Novom Meksiku, baš tamo i završio pisanje svog poznatog romana "Ben-Hur".
Kao posledica nerešene situacije, van zakona (i pored amnestije) ostali su "regulatori", koji su jahali na strani rančera Džona Čizama (John Chisum) i (u sukobu ubijenih) Džona Tunstala (John Henry Tunstall) i Aleksandra Meksvina (Alexander McSween). Nakon pogibije Dika Brevera, mesto vođe preuzeo je jedan od deset "najžešćih" regulatora, 18-godišnji Vilijem Boni (pravo ime Henri Makarti), zvani Bili Kid (Billy the Kid). Tokom sledeće dve godine Bili i njegova banda živeli su odmetničkim životom i krali stoku od rančera, kao što je to bio Džon Čizam, koji je odbio da im plati za usluge u ratu. Bilijev prijatelj Pat Garet (Pat Garrett) imenovan je za šerifa i uspeo je da uhvati mladog odmetnika, koji je posle toga spektakularno pobegao iz zatvora u Linkolnu, ubivši pri tome dvojicu šerifovih pomoćnika koji su ga čuvali. Ali, Garet je dobro poznavao Bilijevo kretanje i pronašao ga u kući Pedra Maksvela u Fort Samteru, pri čemu ga je i ubio. Bili Kid sahranjen je u zajednički grob s još dvojicom "najžešćih" regulatora, svojim najbližim prijateljima Tomom O’Folijardom i Čarlijem Boudrejem.
Za vreme svog kratkog života Bili Kid nije bio slavan, ali kad je Pat Garet napisao knjigu o njegovom životu, slava mladog odmetnika počela je da se širi i danas je on jedan od najpoznatijih likova Divljeg zapada. Turisti obilaze mesta gde je on jahao i pucao, sudnica u Linkolnu iz koje je spektakularno pobegao danas je muzej posvećen njemu, a i zajednički grob trojice regulatora je mesto čestih obilazaka, na kojem nikad ne nedostaje svežeg prerijskog cveća.
Dodatnu slavu mladom odmetniku doneo je Holivud. Pored Napoleona, Bili Kid je istorijska ličnost o kojoj je snimljeno najviše filmova, skoro 100, a glumile su ga i takve glumačke veličine kao što su Pol Njumen, Emilio Estevez, Val Kilmer, Kris Kristoferson, Denis Hoper, Robert Von, Robert Tejlor. Iako su mnogi filmovi više pratili mit nego stvarnost (Bili nije bio levoruk, već je jedina sačuvana fotografija bila napravljena obrnuto), bilo je i dela koja su se verno držala istorijskih činjenica (na primer, Pekinpoov film "Pat Garet i Bili Kid").
Da bi olakšala turistički obilazak onima koji žele da svojim očima vide mesta na kojima se odvijala istorija Divljeg zapada, Turistička zajednica Novog Meksika otvorila je posebnu veb-stranicu posvećenu Biliju, Billy the Kid Territory. Na njoj se mogu ne samo saznati detalji o istorijskim događajima u okrugu Linkoln već i informacije o organizovanim obilascima mesta bitnih za život Bilija Kida, kao i radno vreme svih lokalnih muzeja u čijim se zbirkama nalazi nešto povezano s ovim poznatim odmetnikom.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

linkolnputovanjasadseverna amerika
Komentari (0)
Dodaj komentar