Pored vulkana, ovo ostrvo krije mnoga iznenađenja… (foto)

Pored vulkana, Veliko ostrvo krije još mnogo iznenađenja. Verovatno je samo retkima poznato da se tu nalazi i najviša planina na svetu. Merena od svoje osnove na dnu okeana do svog vrha, visoka je 10.203 metra. Vrh planine, koji se zove Mauna Kea, visok je (mereno od površine mora) 4.205 metara. Ovaj vrh, koji je skoro uvek pod snegom, jeste mesto s najboljim uslovima za posmatranje zvezda na svetu. Zbog toga je na njemu i izgrađen jedan od najmoćnijih teleskopa na svetu; tu opservatoriju koriste naučnici iz svih delova sveta kako bi što bolje posmatrali nebo i proučavali zvezde i planete. Ako ste raspoloženi, možete da se popnete na vrh Mauna Kea. U toku puta, na oko 3.000 metra nadmorske visine, čeka vas odmorište, gde ćete se uz kafu prilagoditi razređenom vazduhu i gde možete pogledati dokumentarni film o nastanku ove planine. Na nastavak puta krećete preobučeni u toplu odeću, jer je temperatura na vrhu ispod nule. Sam vrh, kada konačno stignete na njega, nudi gotovo nestvaran utisak šetnje među oblacima i čini vaše napore vrednim truda.

Foto: Elayne001/Pixabay.com

Turisti koji su imali prilike da posete Veliko ostrvo, kao i Havajski arhipelag, uvek se nađu pred dilemom šta videti. Bogatstvo prirodnih lepota u kombinaciji sa sveprisutnim vulkanima nudi zaista velik izbor.

Ipak, bez obzira na sve lepote vulkana, na Havaje se pre svega dolazi zbog sunca, mora i plaža. Havajske plaže su u stvari ono što svakom turisti ostaje zauvek urezano u sećanje. Pored svoje lepote, plaža Kohala poznata je i kao najsunčanija oblast Havaja. Brojne druge plaže, od kojih su neke prekrivene crnim i zelenim peskom, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Njihove obale prekrivene su najfinijim crnim i zelenim kamenčićima, koji su nastali vulkanskom aktivnošću, što ove plaže čini jedinstvenim u svetu. Boju plaža u kombinaciji s predivnom plavom bojom okeana sigurno nećete nikada zaboraviti.

Stanovništvo Velikog ostrva čine pretežno starosedeoci Havajci, kao i belci, potomci kolonizatora, i Azijci. Dosta manje življa je afričkog i hispano-američkog porekla. Danas se ovi ljubazni i gostoljubivi stanovnici Havaja, pored turizma, najviše bave gajenjem kafe i makadam oraha, kultura koje su preuzele primat nad šećernom trskom, koja je nekada bila glavni izvozni artikal ovog arhipelaga. Dosta stanovništva bavi se i stočarstvom. Najveći problem lokalnog stanovništva je stalna vulkanska aktivnost, zbog koje su često primorani da menjaju mesto boravka i sele kompletna naselja u stalnom uzmicanju od aktivnih vulkana i zemljotresa koji su posledica njihove aktivnosti.

Bez obzira na to da li ste pre za kupanje na nekim od najlepših svetskih plaža ili više uživate u ćudima prirode i posmatranju vulkanske aktivnosti, Havaji će vam ostati u nezaboravnoj uspomeni. Zato obucite „havajku“ i uživajte u ovom raju na zemlji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

amerikahavajiputovanjeturizam
Komentari (0)
Dodaj komentar