Novi Zeland – zelena ostrva

Beskonačne livade jarkozelene boje prepliću se s brdima, dolinama, rekama i morem u raskošnim nijansama plave. Kada je svetski putnik i pisac Radjard Kipling (Joseph Rudyard Kipling), autor "Knjige o džungli", tokom putovanja po Novom Zelandu ugledao živopisnu prirodu fjorda Milford Sound, spontano ga je proglasio osmim svetskim čudom. Na sasvim drugom kraju sveta od nas nalazi se verovatno najlepša zemlja na svetu – Novi Zeland. Pejzaž oba njegova ostrva toliko je raznolik i lep da sam pogled na njega odmara i opušta, dok u velegradima kao što su Ouklend ili Velington život pulsira kao u košnici.
Novi Zeland zaista izgleda bajkovito, kao da se nad njim nadvila neka praiskonska čarolija. Na Južnom ostrvu leži fjord Milford Saund. Tu su čak 165 metara visoki vodopadi Boven (Bowen Falls), koji se rasprskavaju u dubini fjorda. Na tom mestu može se videti i omiljeni motiv sa fotografija – vrh Mitre Peak, visok 1.692 metra. Idealno polazište za obilazak fjordova je slikoviti gradić Kvinstaun (Queenstown). To je i svojevrsno rodno mesto bandži džampinga. Danas se za bandži džamping upotrebljava gumirano uže, dok su izvorno u tom maorskom ritualu inicijacije, kojim su dečaci postajali muškarci, oni s najviših stabala skakali s lijanama vezanim oko zglobova i u najvećem broju slučajeva ostajali nepovređeni. Kvinstaun je okružen predivnom prirodom koja je poslužila kao scenografija za hit film "Gospodar prstenova".
Potragu za idealnom plažom uspešno ćete okončati ako krenete od severne strane Južnog ostrva, na primer, u nacionalni park Abel Tasman, ili ako pođete prema zalivu Goden Bay na zapadnoj strani. Grad Nelson takođe može da se podiči plažom Tahunanui i ostrvom Rabbit, odnosno dvema najlepšim plažama Novog Zelanda. Najbolju supu od školjki možete jesti u restoranu "Chez Eelco". Posle uživanja u prirodnim lepotama, možda ćete se zaželeti i gradske vreve i raznovrsnosti koje pruža velegrad.
Grad Ouklend (Auckland) smešten je na Severnom ostrvu. Možda je on pravo mesto za vas. Oblakoderi, prvoklasni barovi, pre svega u centru – High Street-u, a ponajviše ljubazni i veseli stanovnici daju Ouklendu poseban šarm. U Velingtonu, glavnom gradu Novog Zelanda, obavezno posetite "Chocolate Fish Cafe. Kod Rotoru-a, zuji, tandrče, tutnji, huči. Gejziri i termalni izvori fasciniraju svakog posetioca. Jedinstven doživljaj je kupanje na Hot Water Beach-u (plaži vruće vode). Za vreme oseke u pesku možete iskopati svojevrsne kade, a zatim tokom plime u njima uživati u lekovitoj termalnoj vodi. Poludragi kamen je tipičan za Novi Zeland. Prastanovnici Maori izrađuju atraktivan nakit od zelenog žada. Hokitika, grad trgovine, idealno je mesto za kupovinu tog predivnog, umetnički izrađenog nakita.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novi zelandputovanjazelena ostrva
Komentari (0)
Dodaj komentar