Maldivi (1)

Maldivi su ostrvska zemlja u severnom delu Indijskog okeana, jugozapadno od Indijskog poluostrva, s preko hiljadu ostrva podeljenih na male grupe koje se nazivaju atoli. Prvi stanovnici ovih ostrva bili su budistički narodi iz južne Azije, a islam kao danas dominantna religija ove zemlje prihvaćen je u dvanaestom veku. Prve trgovačke veze s Maldivima Evropljani uspostavljaju u 15. veku. U 19. veku Maldivi postaju engleski protektorat, da bi tek 1965. godine ponovo stekli nezavisnost i postali sultanat, a od 1968. godine su republika. Ova ostrvska zemlja je četvrta najgušće naseljena zemlja sveta, a zbog strogih zakona koji se oslanjaju na islamsku religiju u njoj su strogo zabranjeni droga, unošenje alkohola u zemlju, oružje i bilo koja vrsta verskih statua i drugih predmeta, kao i odlazak na ostrva koja se ne nalaze na turi za koju ste kupili kartu. Takođe, na plažama posebno treba obratiti pažnju na to da je kupanje u toplesu najstrože zabranjeno, a novčane kazne su velike.

U glavnom gradu Maldiva, koji se zove Male, možete videti mnoge istorijske i kulturne znamenitosti ove zemlje. Većina njih ima verski značaj i posvećena je islamu. Džamija Hukuru Miskiiy sagrađena je u 17. veku. Bila je glavna džamija sve do osamdesetih godina prošlog veka, kada je prestala s radom. Ona je zaista prelepo delo tradicionalnih majstora islamske arhitekture, a njeni zidovi ukrašeni su koralnim blokovima. Podigao ju je sultan Ibrahim Iskandar (Ibrahim Iskandhar), a u njoj se nalaze i grobnice sultana, kao i poznatih plemića i nacionalnih heroja. Islamski centar je još jedna  građevina posvećena islamu. To je najpoznatiji arhitektonski spomenik Malea, sa zlatnom kupolom koja dominira celom građevinom. Palata Mulee-aage, koju je sagradio sultan Šamsudin III (Shamsudheen III), bila je namenjena njegovom sinu, a sagrađena je pred početak Prvog svetskog rata. Nakon dobijanja nezavisnosti, palata postaje predsednička rezidencija i to ostaje sve do 1994. godine, kada je sagrađena nova. Nacionalni muzej sagrađen je u Sultanovom parku. U njemu se nalaze predmeti koji posetioce upoznaju s istorijom i kulturom ove zemlje i naroda koji naseljava ova ostrva.

Foto: Simonesaponetto/Pixabay.com

Iz Malea možete ići na jednodnevne izlete na kojima ćete moći da posetite i upoznate i druga ostrva ove zemlje. Glavno lokalno prevozno sredstvo je dhoni – manji brodić, a veći brodići zovu se vedis i koriste se za duže ture ka drugim ostrvima. Zvanični jezik je divehi, ali nećete imati problema ako koristite engleski, nemački ili italijanski, koje zna i koristi osoblje hotela. Novac se zove rufija, a zamenu u lokalnu valutu možete izvršiti u bankama ili hotelskim menjačnicama u odnosu 1 rufija ~ 0,06 evra. Većina hotela prima sve poznate platne kartice. Glavna ulica grada proteže se od istoka ka zapadu i zove se Majeedhee Magu, a u ulici koja se zove Chaandhanee Magu, i koja se proteže od severa ka jugu, možete pazariti lokalne rukotvorine i suvenire. Suvenire možete kupiti u većini prodavnica, a najpoznatiji su thudu kuna i dhonis, istkane tapiserije i drvene minijature. Prilikom kupovine suvenira obratite pažnju na one koji su pravljeni od oklopa kornjače, bisera, crvenog i crnog korala, jer je njihov izvoz strogo zabranjen.

Zbog strogih zakona, posebno valja obratiti pažnju na to da su nudizam i toples najstrože zabranjeni, kao i droga, bilo koji oblik pornografije i sav materijal koji na bilo koji način vređa islam. Što se tiče alkohola, to zavisi od samih lokala i restorana i tu nema nekih posebnih pravila. Bakšiš ili napojnica ovde nisu uobičajeni, tako da vam ostaje da sami procenite koja usluga zaslužuje posebnu nadoknadu. Stopa kriminala je niska, ali treba obratiti pažnju na sitne lopove i džeparoše. Takođe, ova zemlja u Indijskom okeanu nalazi se na putu azijskih cunamija i oni tu predstavljaju stalnu opasnost.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

azijamaldiviputovanjaturizam
Komentari (0)
Dodaj komentar