Berlin: nemačka istorija i urbani trendovi

Berlin je grad posebne energije, barem tako tvrde svi oni koji su posetili glavni i najveći grad Nemačke. Reč je o svetskoj metropoli modernog senzibiliteta i užurbanog ritma. Obilje sadržaja svakog posetioca stavlja u dilemu šta da odabere, šta da poseti. Samo muzeja ima više od 170. Brojni spomenici kulture, nova moderna arhitektonska zdanja, mnogi klubovi, vrhunski restorani, kafići, brojni trgovački centri, na svakom koraku nov sadržaj, nova informacija.
Od turističkih atrakcija preporučujemo da posetite Jüdisches Museum – Jevrejski muzej. Izgled muzeja inspisiran je jevrejskom zvezdom, a projektovao ga je arhitekta Danijel Libeskind (Daniel Libeskind). Tu ćete saznati mnoštvo podataka o jevrejskoj istoriji i kulturi. Svakako posetite i palatu i muzej Charlottenburg. To je najstarija sačuvana pruska palata u kojoj se nalazi jedan od najvećih zooloških vrtova. Palata je sagrađena 1699. kao letnja rezidencija za Sofi Šarlot (Sophie Charlotte), suprugu kralja Frederika XI (Frederick XI). Obavezno treba videti i slavnu Brandenburšku kapiju, koja je izgrađena 1791. kao pobednički slavoluk glavnog pruskog grada. Prošetajte i do Rajhstaga, koji je sagrađen krajem 19. veka i od tada je simbol nemačke države. Nezaobilazna tačka Berlina je Postdamer platz, predivan trg na kojem se nalaze neki od najfinijih gradskih restorana i barova.
Posle kulture na red dolazi obavezni šoping. Kurfusrstendam je ulica u kojoj su gusto poređane prodavnice i butici poznatih, ali i manje poznatih dizajnera. Da nabrojimo samo neke: Escada, Prada, Dior, Burberry, Adidas, Valentino, Versace, Cerruti. Poznata imena modnog dizajna u čijim ćete prodavnicama sigurno pronaći vrhunski dizajnirane modne predmete. Ako baš niste u mogućnosti da obilazite skupe butike, posetite najveću evropsku robnu kuću – Kaufhaus des Westens, skraćeno KaDeWe. Ova impresivna robna kuća izgrađena je pre 90 godina, a danas su u njoj smeštene brojne trgovine s odećom i obućom, kao i prodavnice s hranom. Ako vam je šoping strast, morate posetiti sledeće robne kuće i trgovačke centre: Quartier 206, Galeries Lafayette, Arkaden, Postdamer platz i Winterfeldplatz.
Berlin je grad u kojem mladi znaju da se zabavljaju. Muzika ovde ima poseban značaj i svetski poznati DJ-evi svrstavaju Berlin u najdraže destinacije za nastupe i gostovanja. Među najpoznatije klubove spadaju Mitte, Kit Kat, Weekend, Watergate, SO36, Noxz, Schwarz Sauer. A to je samo jedan mali deo dugačkog niza. Berlinci su poznati po svom liberalnom mentalitetu i slobodnijem ponašanju. Zato se nemojte začuditi ako obilazeći klubove zalutate u neki u kojima muškarci nežno razmenjuju poljupce ili ako uđete u klub u kojem se druže ljubitelji sado-mazo rekvizita.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

berlindestinacijeevropanemačkaputovanja
Komentari (0)
Dodaj komentar