Dominikanska Republika

Dominikanska Republika je smeštena u Karipskom moru na ostrvu Hispanjola, a svojim zapadnim delom graniči se s Haitijem, s kojim deli ovo ostrvo. Hispanjola (Hispaniola) zajedno s Kubom, Portorikom i Jamajkom čini grupu ostrva poznatih pod imenom Veliki Antili. Prve asocijacije na ovu daleku karipsku državu su tirkiznoplavo more, duge peščane plaže i palme ispod kojih ispijate svoj rashlađeni bakardi rum.

Glavni grad ove karipske države je Santo Domingo, dok je najveći grad i najveća luka ostrva Puerto Plata. Najpoznatiji kompleks letovališta i najčešća destinacija većine turista koji dolaze u ovu zemlju je Punta Kana – Bavaro, koji se nalazi na istočnoj obali zemlje. Tu je smešteno preko 20 hotela i hotelskih kompleksa s predivnim peščanim plažama. Severna obala Dominikanske Republike poznata je pod imenom Amber, zbog nalazišta ovog poludragog kamena. Najpoznatija plaža je Bavaro – koja pripada regionu Punta Kana, gde se spajaju vode Karipskog i Atlantskog okeana. Preko 50 km prirodne plaže s najfinijim peskom svakako su razlog što se ova plaža smatra jednom od deset najlepših na svetu. Ovde bukvalno svako može da nađe svoje mesto za uživanje na suncu i u miru i tišini se kupa u toplom Karipskom moru. Plaža Sosua nalazi se između Puerto Plate i Kabarete i predstavlja pravi raj za ronioce, koji mogu da uživaju u čarima koralnog grebena i svoj lepoti podvodne flore i faune.

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Pored uživanja na suncu i prelepim plažama, trebalo bi da odvojite vreme i obiđete pojedine atrakcije ove prelepe karipske države. Prvo bi trebalo da obiđete tri mala podzemna jezera koja se zovu Tri vodena oka (Los Tres Ojos de Aqua). Ona su nastala od podzemnih voda dospelih u koralnu pećinu koju je more ostavilo za sobom kada se povuklo s tog mesta. Svako od tri jezerca je različite dubine i temperature vode i nalazi se na različitoj dubini u pećini. Prvo jezerce, koje je i najbliže površini, ujedno je i najlepše; karakterišu ga tirkiznoplava i potpuno čista voda okružena koralnim stenama. Druga dva jezera nisu toliko upečatljiva, jer su na većoj dubini, pa njihova lepota ne dolazi do potpunog izražaja zbog nedostatka svetlosti.
Nakon posete jezerima, možete odvojiti vreme i posetiti glavni grad Dominikanske Republike – Santo Domingo, koji je inače prvoosnovani grad u Novom svetu, a osnovao ga je rođeni brat Kristifora Kolumba, Bartolomeo Kolumbo. Najlepši i najzanimljiviji deo grada predstavlja Kolonijalna zona (Zona Coloniale), gde možete videti prvu katedralu sagrađenu u Novom svetu. Ovde svakako treba posetiti i kuću Kolumbovog sina, Dijega, koja je poznata pod imenom Alkazar, a danas je pretvorena u muzej. Nakon toga, obavezno prošetajte ulicom Las Damas, u kojoj se danas nalazi nacionalni Partenon, gde su sahranjene istaknute ličnosti iz života ove ostrvske zemlje. Ova ulica je u Kolumbovo vreme bila centar grada.
Svakako treba obići i Muzej ćilibara. Tu možete videti komade ćilibara izvađene iz zemlje u neobrađenom obliku, a možete videti i obrađene komade, koji sadrže fosilizovane ostatke insekata. U muzeju možete kupiti nakit koji se pravi od ćilibara, što je i najpametnije, jer na ulici lako možete naleteti na falsifikat. Da vam se to ne bi desilo, tu će vam pokazati da pravi ćilibar pliva u slanoj vodi, a veštački veoma brzo potone. Dok ste u Santo Domingu, ne propustite da posetite Kolumbov svetionik, gde je slavni moreplovac i sahranjen (prvobitno je sahranjen u katedrali, ali je na petstogodišnjicu otkrića Amerike njegovo telo preneto ovde). Ovaj muzej, posvećen slavnom moreplovcu, sagrađen je u obliku krsta i iz njegovog središnjeg dela noću se može videti svetlost u obliku plamena.
Obavezno iskoristite priliku i obiđite ostrvo Saona. Ovo predivno ostrvo je skoro nenastanjeno i na njemu nema hotela i restorana. Prizor koji ćete videti kada stignete na njega svakako će vas ostaviti bez daha. Predivne dugačke plaže prekrivene najfinijim belim peskom oivičene su palmama. Voda koja zapljuskuje obale plaža prelivajući se u nijansama tirkiznoplave boje topla je i kristalno čista. Mir i tišinu ovoga mesta povremeno remete samo šum mora i lagani povetarac, koji nosi sa sobom pesmu ptica. Ovo se mora doživeti. Posle ovoga raja na zemlji obavezno posetite i ostrvo Bakardi, koje svoj naziv duguje reklami za bakardi rum koja je na njemu snimljena. Ostrvo je veoma malo i podseća na ogroman park prepun tropskih biljaka s divnim peščanim plažama. Ovo ostrvo je inače i omiljena destinacija za sve koji žele da provedu nezaboravan medeni mesec. Pored toga, trebalo bi obići i nacionalne parkove Los Haitises i Jarbakoa. Tu možete uživati u prelepoj tropskoj vegetaciji, drveću banana, kafe i kakaoa, kao i videti zakonom zaštićeno drvo mahagonija.
Ovu prelepu karipsku zemlju karakteriše tropska klima s prosečnom godišnjom temperaturom od 28 stepeni Celzijusa. Sezona kiša je u letnjim mesecima, kada postoji i opasnost od uragana (avgust-septembar). Zvanični jezik je španski, ali nećete imati problema ni s engleskim ili francuskim. Valuta je pezos, ali američki dolari jako dobro prolaze. Viza vam ne treba, ali na aerodromu morate da kupite turističku kartu, koja za 90 dana boravka košta sedam evra. Sam let do Dominikanske Republike, u zavisnosti od prevoznika i presedanja, traje ukupno 15-17 sati.
Ova neobična zemlja puna suprotnosti – bede i sjaja, siromaštva i luksuza, svakako vas neće ostaviti ravnodušnim. Stanovništvo ove zemlje, iako siromašno, veoma je veselo i prijatno raspoloženo, a možda ćete i vi, družeći se s njima u ovom raju na zemlji, shvatiti da nije bitno koliko se ima, nego koliko ste srećni s onim šta imate. A oni su veoma srećni.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

amerikacilibardominikanska republikahispanjolakaribiputovanjerumturizamveliki antili
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Danka Deheljan

    Kada pogledam ove slike i zvanični sajt Dominikane, prosto poželim ponovo da odem. Svaka slika je priča za sebe. Toplo preporučujem ko može sebi da priušti da ode da uživa, tamo je raj na zemlji. Plaže su prelepe, ostrvo Saona priča za sebe, more… Usluga u hotelu je ekstra, mnogo su ljubazni prema gostima. Sve u svemu, divno je. A, da, jedino je put dugačak, putovali smo 11 sati, ali vredi.