8 razloga da posetite nestvarno lepo ostrvo – Krf (video, foto)

Ne znate gde da putujete ovog leta? Pobegnite od svakodnevne rutine, izaberite Krf – biser Jonskog mora. Ako ga posetite sigurno ćete doživeti trenutke za pamćenje.

https://www.instagram.com/p/Bwyo1BPlNEU/

Smešteno je na severo-zapadu Grčke. Drugo je ostrvo po veličini u Jonskom arhipelagu, a svakako i jedno od najposećenijih. Zbog svoje bogate istorije obiluje raznim znamenitostima koje vredi videti. Poznato je i po bujnoj vegataciji pa će ljubitelji zelenila ovde posebno uživati.

Zanimljivo je da je dobio ime po nimfi Keriki. U nju se Posejdon zaljubio, kidnapovao je i doveo na Krf.

Ovo su najjači razlozi da baš Krf postane vaša sledeća destinacija:

Veličanstveni pejzaži

Oko Krfa se nalazi i nekoliko manjih ostrva: Vido, Paksi, Antipaksi, Lazareto, Mišje ostrvo i Pontikonisi. Ako niste znali, Pontikonisi je u stvari Odisejev brod koji je Posejdon preobratio u stenu.

Ostrvo Vido je proglašeno srpskim Jerusalimom. Ako ste čitali pesmu Plava grobnica, treba da obiđete upravo Plavu grobnicu. Na ostrvu je i mauzolej kosturnica vojnicima iz Prvog svetskog rata.

Božanstvene vidike nudi i jevrejsko naselje Kanoni. Kanoni je definitivno jedno od najlepših mesta na Krfu. Primamljiv je zbog manastira Vlacherna.

Najlepše plaže

https://www.instagram.com/p/BwyqBDTlXrx/

Ako niste znali, najlepše plaže u Grčkoj nalaze se baš na Krfu. Plavom zastavom je odlikovano čak 40 plaža. Ove dve obavezno obiđite:

Plaža Moraitike je primamljiva turistima jer je mirnija, zaklonjena od saobraćaja. Uživaćete u velikom broju kafića, barova, restorana. Pronađite one gde ćete uz poručeno piće dobiti i ležaljke. Na svakom koraku su i prodavnice, pa vam ništa neće faliti.

Plaža Agios Gordios nalazi se na zapadnoj strani na oko 15 km od grada. Plaža je peščana i duga oko 1.5 km.

Akva park

Ako dolazite na letovanje sa decom, poseta vodenom parku oduševiće vaše mališane. Akvalend je odlično mesto za zabavu i uživanje. Veliki akva park nalazi se u samom centru ostrva, nedaleko od grada, a manji na severo-istoku ostrva.

Srpska kuća 

Srpska kuća je u samom gradu Krfu. Ako ste ljubitelji istorije, ovo mesto je pravi pogodak za vas. Ovde je ispisan i tužan delić srpske istorije. Srpska kuća je muzej koji priča o progonu Srba u Prvom svetskom ratu.

Tri fantastična vidikovca

Možete ih naći na ostrvima:

Pantokrator, Gospod Svedržitelj (ovo je najviša tačka na ostvru)

Angelokastro, Anđeski dvorac (poznata vizantijska država u Grčkoj)
Pelekas, Kajzerov tron (uživaćete u pogledu na unutrašnjost ostrva)

Obavezno posetite i:

  • grad Krf 

Ima oko 40 000 stanovnika. On nije tipičan grčki grad jer je dugo bio pod vlašću Venecije i to je ostavilo traga. Dopašće vam se sigurno! Liston ulica, sa mnogo fenjera, jedna je od najposećenijih. Gradska kuća je pravi i najlepši primer venecijanske kulture.

Krf vam nudi i bogat noćni život. Kafića i restorana ovde i te kako ima. U gradiću Benitses žurke traju čitav dan. U turističkim mestima kao što su Kavos, Roda, Gouvia, Ypsos i Dassia nalaze se barovi u kojima možete da đuskate do jutra. Zvuči fenomenalno, zar ne?

  • crkvu u gradu
    Crkva Svetog Spiridona je važna znamenitost grada. Oslikana je predivnim vizantijskim ikonama. Sveti Spiridon je inače zaštitnik ovog ostrva i njegove mošti se baš u crkvi i nalaze.
  • palatu Ahilion 
    Palata je udaljena 10 km od grada. Okružena je čudesno zelenim vrtom u kom se nalazi statua ranjenog Ahila, po kojoj je palata uostalom i dobila naziv. Ahilion je inače palata austrijske princeze Elizabete. Ona je često boravila na Krfu. U vrtu ćete videti i statue drugih bogova sa Olimpa, ali i čuvenih pesnika Šekspira i Bajrona.

Ako Krf bude vaš konačni izbor za letovanje, budite sigurni da se nećete pokajati! Ostaviće na vas snažan utisak i nosićete ga u mislima i srcu i dugo nakon što ga napustite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grčko ostrvokrf
Komentari (0)
Dodaj komentar