Đakuzi očaja: Pronađeno jezero ispod mora – ko ovde zaroni ne vraća se (video)

U Meksičkom zalivu, ispod duboke morske površine krije se i jedno jezero. Svako ko pokuša da uđe u njega neizmerno će patiti, proročanski govori profesor Erik Kords sa Univerziteta Templ. On je istraživao taj tzv. bazen koji još naziva i đakuzijem očaja u naučnom časopisu Oceanography.

„Ovo je jezero jedna od najneverovatnijih stvari koje možemo da pronađemo u dubokom moru. Krenete na put prema dnu okeana i gledate u jezero ili reku koja teče, cela scena izgleda kao da je s drugog sveta“, rekao je Kords.

Voda u jezeru unutar mora je oko pet puta slanija nego voda koja ga okružuje. Osim toga, sadrži veliku koncentraciju metana i sulfida, pa se ne meša sa vodom okružujućeg mora, prenosi Express.

Za životinje i ljude koji uplivaju u njega (odnosno zarone), toksična koncentracija elemenata je verovatno smrtonosna. U takvim uslovima mogu da prežive jedino bakterijski oblici života, crvi i škampi. Za naučnike ovo je jezero kao dečije igralište za njihova istraživanja, u kom mogu da istražuju kako određeni organizmi mogu da prežive u tako ekstremnim uslovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jezeromore
Komentari (0)
Dodaj komentar