Građani ovih zemalja slobodno putuju, a evo koliko vredi srpski pasoš

Finansijska firma Arton Capital napravila je listu zemalja sa najbolje rangiranim pasošima na svetu, na osnovu mobilnosti. Reč je o broju zemalja koje vlasnici pasoša određenih država mogu da posete bez vize.

Prvo mesto na listi, odnosno pasoški indeks 1 imaju tri države čiji građani bez vize mogu putovati u 161 zemlju: Singapur, Nemačka i Južna Koreja.

Slede države sa čijim pasošem se bez vize mogu posetiti 160 zemlje, a to su: Danaska, Švedska, Finska, Italija, Francuska, Španija i Japan.

Nakon odluke Trampove administracije, Amerika je sa prvog mesta pala na 19. Američki vrhovni sud nedavno je doneo odluku da se ljudima iz Irana, Libije, Sirije, Jemena, Somalije i Čada zabrani ulazak u Ameriku. Ta odluka bi, kako piše Biznis insajder, mogla da bude loša i po stanovnike SAD. Zbog toga sa pasošem Sjedninjenih Država, njeni stanovnici mogu bez vize da posete 158 zemalja.

Srpski pasoš pruža mogućnost da bez vize posetite 115 zemalja, i zbog toga smo se našli na 79. mestu liste. Od zemalja u regionu, na listi su od Srbije bolje rangirane Mađarska (154 zemalja), Slovenija (153) i Hrvatska (148), a lošije Crna Gora (107), Bosna i Hercegovina (102), Makedonija (110) i Albanija (98).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pasošisrpski pasoš
Komentari (0)
Dodaj komentar