Najvredniji pasoš na svetu — francuski, a gde smo tu mi?

Na sajtu „Quality of Nationality Index“ (QNI) objavljena je nova verzija sa listom najvrednijih pasoša na svetu, prema kojoj je na prvom mestu Francuska, dok je Srbija na 61. poziciji.
Prilikom formiranja rejtinga uzeti su u obzir pokazatelji kao što su razvijenost ekonomije određene države, nivo razvoja ljudskog potencijala, javni poredak i stabilnost, vizni sistemi, kao i mogućnost preseljenja u druge zemlje radi boravka i zaposlenja.

Francuski pasoš je već osmu godinu za redom na prvom mestu ove liste. Francuska je ove godine uspela da osvoji 83,5 odsto od mogućih 100 bodova.

Na drugom mestu se nalazi Nemačka (82,8 odsto), zatim sledi Danska (81,7 odsto). Četvrto mesto dele Švedska i Norveška (81,5 odsto), a na petom mestu je Island.

Među deset lidera su i Finska, Italija, SAD, Irska i Španija.

Rusija se nalazi na 62. mestu, sa osvojenih 42 odsto bodova, što je najbolji rezultat u celoj istoriji računanja. U poređenju sa prošlom godinom, Rusija je uspela da se podigne za dve pozicije.

Prema mišljenju sastavljača liste, ruski pasoš daje vlasniku veliku slobodu kretanja. Autori su nisko ocenili pasoš kada je reč o mogućnosti preseljavanja u druge zemlje zbog posla i stanovanja.

Što se tiče zemalja regiona — Bosna i Hercegovina je zauzela 71. mesto, a Crna Gora 64. mesto na listi.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pasoš
Komentari (0)
Dodaj komentar