Nemci žestoko kritikovali Hrvate: Za 100 evra dnevno izdaju sobe iz doba SFRJ

Mediji nemačkog govornog područja, poput austrijskog “Die Pressea“ i nemačkog Tagesspiegela, objavili su članak dopisnika s Balkana Tomasa Rosera u kojem se analizira stanje hrvatskog turizma ove godine.

Ističe se da je ove godine došlo manje turista u Hrvatsku, koja ima problem s “visokim cenama i prljavštinom” i da prazni većinom ostaju privatni apartmani s jednom do tri zvezdice, prenosi Index.hr.

Navodi se da je Hrvatska godinama beležila porast broja turista, ali da su se ove godine stvar značajno promenile. Ministar turizma Gari Kapeli se teši time da su Portugal i Španija zabeležili još veći pad broja turista i ističe da se Hrvatska dobro drži u poređenju s njima.

Ističe se da u Ministarstvu turizma namjrno ignorišu loše brojke o broju turista i noćenja i da se može naići na poluprazne trajekte, a sve to ukazuje na kraj turističkoj buma u Hrvatskoj. Hrvatski mediji pišu o “sezoni otrežnjenja” i “kraju turističkog sna”.

U članku se podseća da je rast hrvatskog turizma bio utemeljen na problemima turske i severnoafričke konkurencije kao i da prihodi od turizma čine oko petinu hrvatskog BDP-a.

– U očekivanju nastavka rasta se povećao broj kreveta u apartmanima, ove godine za 40 hiljada i to nakon povećanja od 60 hiljada prošle godine. Ponuda u međuvremenu značajno nadmašuje potražnju. Vremena stalnog povećanja broja turista su zasad prošla – piše u članku.

Postavlja se pitanje zbog čega je stao taj trend rasta i navodi se da Hrvatska ima prelepu obalu, ali i da su mnogi problemi turističkog sektora u Hrvatskoj domaće proizvodnje.

Naročito se hrvatskom turizmu zamera to što za visoke cene nudi mnogo privatnih apartmana niskog kvaliteta pa se događa da se od gostiju traži i više od 100 evra dnevno za garsonijere koje su opremljene još u vreme bivše Jugoslavije.

Hrvatska turistička ponuda uključuje i mnogo starih stanova u koje godinama nije investirano.

Turiste teraju i skupi parkinzi, kao i niz drugih stvari koje daju loš glas hrvatskom turizmu, poput skupljeg naplaćivanja ležaljki koje se nalaze u hladu drveta. Problem su i iznajmljivači koji na negativne komentare na internetu reaguju uvredama i pretnjama upućenima razočaranim gostima.

Restorani se pak muče s egzodusom radne snage iz Hrvatske, pa se sezonski radnici traže u poslednji tren van Hrvatske, navodi se. Predstavnici branše se žale na preveliko poresko opterećenje, a Vlada je krajem jula najavila da će smanjiti PDV u turizmu s 25 na 13 posto.

Turistički rast se Hrvatskoj sada vraća kao bumerang, konstatuje se u tekstu, pa se spominje da je na obali sve više kriminala, a da nema dovoljno policije na terenu.

– U visokoj sezoni policija nije dorasla rastućem kriminalu – ističe se u članku.

Ni izgradnja kanalizacije nije išla u korak s porastom broja kreveta te se sve više fekalija izliva u more.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrvatskanemcitiruzam
Komentari (0)
Dodaj komentar