Nove mere za letovanje u Grčkoj

Grčko ministarstvo pomorstva u najavilo je niz mera za bezbedan rad obalnih brodova tokom putovanja u Grčku, tokom letnjeg perioda nakon Covid-19.

Sledeće mere stupaju na snagu od ponedeljka, 18. maja do ponedeljka, 15. juna.

Najava ministarstva uključuje uputstvo za sprečavanje i lečenje slučajeva Covid-19 i odnosi se na trajekte koji prevoze putnike i vozila ali i na međunarodne brodove sa grčkom zastavom.

Trajektima je dozvoljeno da prevoze 50 posto svog maksimalnog putničkog kapaciteta koja je utvrđena važećim zakonodavstvom. Brodovima koji imaju kabine dopušteno je da prevoze 55 posto prvobitnog putničkog kapaciteta.

Pre ukrcavanja na trajekt u grčkim lukama polaska, putnici su dužni da predaju prethodno ispunjeni upitnik o zdravstvenom stanju (dostupan u lukama ili se može preuzeti sa posebne veb stranice, koja će biti najavljena). Termički skrining će se primenjivati na sve putnike koji uđu u trajekt.

Putnici moraju da održavaju razdaljinu od 1,5 metara između sebe tokom ukrcavanja, iskrcavanja i u svim delovima broda. Samo jedan putnik biće dozvoljen po kabini ili do četiri putnika po porodici. Osobi sa posebnim potrebama biće dopušteno da bude u pratnji jedne osobe.

Putnici i članovi posade moraju da nose maske (izrađene od tkanine su preporučene), a sedanje je dozvoljeno prema posebnom rasporedu jer putnici moraju da održavaju udaljenost. Posebne oznake ukazuju na to gde je putniku dozvoljeno da sedi.

Putnici međunarodnih brodova koji služe na relacijama Grčka – Italija moraju da popune upitnik o zdravstvenom stanju prilikom ukrcavanja. Termički skrining će se primeniti na sve putnike.

Štampanu brošuru Zdravstvena organizacije Grčke, u kojoj su objašnjene mere, treba da se predaju svim putnicima. Brodovi takođe treba da imaju informativne štandove i reprodukuju audio poruke na zvučnicima.

Posade moraju proći posebnu obuku, a brodovi, koji će morati da obezbede ventilaciju i klimatizaciju, redovno će se čistiti i dezinfikovati.

Pravila lične higijene moraju primenjivati svi putnici. Svi brodovi moraju imati stanice sa sredstvima za dezinfekciju u različitim delovima broda.

Posebna pravila primenjuju se za pravilno ophođenje prema onima za koje se sumnja da su zaraženi Covidom-19 (izolacija na posebnom području, iskrcavanje na sledećem pristaništu koji ima potreban kapacitet za upravljanje ovim slučajem, praćenje pacijentovih kontakata itd).

Posebna pravila primenjuju se na svim delovima broda koji služe za usluge putnika (barovi, restorani, trpezarije).

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

letovanje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Eto, toga sam se i plašila. Kada i potpuno nestane korona, LUDILO ĆE OSTATI.