Oborila rekord: Za 18 meseci i 26 dana obišla 196 zemalja sveta (foto)

Kasandra de Pekol iz Konektikata na put oko sveta krenula je 24. jula 2015. godine, a završila ga je nakon 18 meseci i 26 dana. Time je oborila Ginisov rekord za osobe koje su do sada najbrže putovale u sve suverene države (plus dodatnih 11 zemalja).

De Pekol je putovala kao ambasadorka u ime Međunarodnog instituta za mir i sastajala se sa gradonačelnicima i ministrima turizma kako bi im prezentovala svoju deklaraciju mira. Njeno neverovatno putovanje zove se „Expedition196“, a oborila je rekord Jili Liu koja je proputovala svet za tri godine, tri meseca i šest dana.

Na putovanja je potrošila 10.000 dolara sopstvene ušteđevine i 198.000 dolara koje je dobila od različitih sponzora. Tokom putovanja je koristila 255 aviona, a cilj joj je da sadnjom drveća neutralizuje „ugljeni otisak“ svojih putovanja.

„Teško je dobiti dozvolu da posadite drvo u svim zemljama, ali sam se trudila da to uradim u što je moguće više zemalja. Do sada sam posadila drvo u 50 zemalja, a cilj mi je da ih posadim 500“, rekla je De Pekol, koja će ostatak drveća posaditi nakon što se vrati sa ekspedicije u Konektikat.

De Pekol se takođe suočava sa kritikama da je u svakoj državi u kojoj je bila provela premalo vremena da bi to bilo značajno.

„Sve se svodi na dve reči: upravljanje vremenom“, rekla je De Pekol u svoju odbranu.

Kaže da je svaka zemlja za nju bila posebno iskustvo i da je želela da vidi koliko zna, ali i da nauči ono o čemu nije imala pojma, izađe iz sigurne zone i oseća se ugodno u nepoznatom okruženju, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kasandra De Pekol
Komentari (0)
Dodaj komentar