​Pauziranje od „Fejsbuka” dobro za zdravlje

Da li je „Fejsbuk” dobar ili loš po zdravlje korisnika? Kako najpopularnija društvena mreža utiče na raspoloženje, pokušavaju da ustanove brojne studije poslednjih godina, od kada je broj naloga premašio milijardu. Istraživanje Univerziteta u Kopenhagenu utvrdilo je da jednonedeljno uzdržavanje od „Fejsbuka” doprinosi emocionalnom blagostanju i zadovoljstvu životom. To naročito važi za „teške” korisnike, ali i za one koji nemaju nikakve aktivnosti na toj društvenoj mreži, već svoj tajni nalog koriste samo da bi gledali šta drugi rade.

Nalazi ovog rada ukazuju na to da promena u ponašanju korisnika (skraćenje vremena provedenog na mreži ili aktivno učešće umesto tajnog praćenja drugih) ima pozitivne efekte na njegovo opšte stanje. Međutim, mali broj ljudi je spreman da sprovede u delo takav „post”.

Ispitanici su u proseku imali po 34 godine i oko 350 prijatelja na „Fejsbuku”, na kojem su provodili nešto više od jednog sata dnevno. Bili su podeljeni u dve grupe – jedna je nastavila da koristi mrežu osnivača Marka Zakerberga kao i dotad, dok je drugoj pristup bio uskraćen na sedam dana. Na početku i na kraju te sedmice svi su odgovarali na isti set pitanja, a iz njihovih odgovora moglo se zaključiti da je uzdržavanje od „Fejsbuka” doprinelo podizanju nivoa zadovoljstva životom i pozitivnim emocijama. Taj efekat izostao je jedino kod onih koji umereno koriste ovu društvenu mrežu. Autori ističu da bi u budućnosti trebalo istražiti efekte dužeg perioda odsustva sa „Fejsbuka”, ali i proučiti posledice korišćenja drugih mreža poput „Instagrama” ili „Tvitera”.

Rezultati prethodnih studija o vezi „Fejsbuka” i raspoloženja korisnika bili su oprečni. Pojedine su, suprotno stavu naučnika iz Kopenhagena, tvrdile da vreme provedeno na najpopularnijoj društvenoj mreži povoljno utiče na korisnika, dok je bilo i onih koje nisu uočile bilo kakvu povezanost.

(Ankica Marinković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fejsbukpauza
Komentari (0)
Dodaj komentar