5 zabluda o punjenju i bateriji mobilnog telefona

Da li punjenje telefona tokom cele noći skraćuje životni vek baterije? Evo odgovora na mnoge zablude u vezi sa baterijom vašeg mobilnog telefona.

Punjenje tokom cele noći dovodi do preopterećenja baterije

Iako krajnji cilj ovog mita nije u potpunosti neistinit, radi se, ipak, o pogrešnoj pretpostavci. Mnogi veruju da ostavljanje telefona na punjaču tokom cele noći može da dovede do problema povezanih sa punjenjem ili do kraćeg života baterije. Ipak, pametni telefoni su dovoljno pametni da spreče da se njihove baterije preopterete.

„O štetnom zračenju se mnogo više priča, nego što je problem“
Međutim, postoji problem “otrovnog punjenja”, što može da dovede do kraćeg života baterije.

Kada baterija vašeg pametnog telefona dostigne 100% napunjenost, punjenje se automatski isključuje. Jednom kada baterija padne na 99%, baterija se polako ponovo puni da bi se vratila do 100% i na taj način održavala potpunu napunjenost.

Iako je to problem, mnogi proizvođači danas usporavaju brzinu punjenja telefona kada dođe do 80% ili imaju slične “taktike”.

Ukratko, punjenje telefona preko noći definitivno neće preopteretiti bateriju.

Ako se baterija uvek isprazni do kraja, trajaće duže

Ovo možda ima najveći kontraefekat od svih mitova. Suprotno uvreženom mišljenju, puštanje da se baterija uvek isprazni do kraja i punjenje odjednom apsolutno ne štiti njenu dugovečnost.

U stvari, mnogi stručnjaci su izjavili da je idealan način da koristite bateriju pametnog telefona tako što ćete je napuniti kad približno dostigne nivo od 20-30%, što bi trebalo da bude optimalno za dugovečnost baterije.

Za one koji imaju adaptere za brzo punjenje, idealno je da svoje telefone napune kada imaju oko 20% baterije, i onda da ih pune do oko 90%.

Punjenje na hladnim površinama štiti bateriju

Neki telefoni se greju dok se pune. Kao rezultat toga, mnogi smatraju da je bolje ukoliko stave telefon na hladnu površinu ili ispred ventilatora dok se puni.

Iako je istina da toplota može da uspori rad telefona i da negativno utiče na bateriju, postavljanje na hladnu površinu nije rešenje. Zapravo, držanje na hladnim površinama kada se telefon puni dovodi do stvaranja metalnog litijuma u baterijama.

Ovo doprinosi još bržem pražnjenju.

Korišćenje telefona tokom punjenja utiče na životni vek baterije

Ne, korišćenje telefona dok je napunjen ne utiče na dugovečnost baterije.

Jedini uticaj koji ovo ima je da punjenje može da potraje duže, što takođe ne bi trebalo da bude veliki problem ako na telefonu ne obavljate nešto previše zahtevno dok se puni.

Međutim, budite sigurni da ne ubrzavate propadanje baterije koristeći telefon dok je na punjaču, piše sajt 91 mobiles.

Uključen Wi-Fi troši puno baterije

Ovo je jedna od glavnih zabluda koje mnogi imaju u vezi sa baterijama pametnih telefona.

Čak i ako je Wi-Fi uključen sve vreme dok je telefon na punjaču, to troši malo energije. Vrlo mali deo baterije vašeg telefona biće istrošen ako stalno ostavljate Wi-Fi uključenim.

Sledeći put kad odlučite da isključite Wi-Fi, imajte na umu da će to učiniti mnogo više koristi za vaš novčanik zbog uštede mobilnih podataka, nego što će doneti štete baterijii.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

baterijamobilni
Komentari (0)
Dodaj komentar