Access – Kreiranje fajla radne grupe

Ukoliko već nemate workgroup information file (WIF – fajl sa informacijama o radnoj grupi) sa jedinstvenom šifrom grupe (WID), kreirajte novu radnu grupu (novi WIF) i ovo će vam biti prvi korak u obezbeđivanju vaše baze podataka – ako ne i najvažniji. U Access-u 2000, možete koristiti User-Level Security čarobnjak (meni „Tools -> Security“) da bi osigurali bazu podataka. Ovim prepuštate čarobnjaku da kreira novu radnu grupu za vas. Takođe, čarobnjak može da vam kreira i izveštaj koji sadrži informacije koje će vam biti potrebne u slučaju sami kreirate (ručno) WIF. Ukoliko želite da kreirate WIF bez čarobnjaka, ili radite sa starijom verzijom Access-a, potrebno je da sami kreirate novu radnu grupu.

Kreiranje nove radne grupe ide u sledećim koracima:

  1. Ukoliko ste u Access-u, izađite iz programa.
  2. Na osnovu tabele (na slici), pronađite program Wrkgadm.exe – Workgroup Administrator, pokrenite ga i kliknite „Create“.
  3. Dobićete dijalog prozor u kome unosite: Name – naziv radne grupe, Organization – organizacija i Workgroup ID – šifru radne grupe. Šifra radne grupe može biti dugačka 20 karaktera (slova i brojevi). Ovaj podatak zapišite sebi na sigurno mesto.
  4. U sledećem dijalog prozoru „Workgroup Information File“, unesite novo ime za fajl sa podacima o radnoj grupi i kliknite na „OK“. Ako želite da novi fajl snimite na drugom mestu kliknite dugme „Browse“.
  5. Kada unesete sve podatke o grupama i korisnicima, iskopirajte fajl na sigurno mesto. Jer u slučaju da vam se ovaj fajl ošteti ili se izbriše, gubite pristup svim bazama podataka koje ste obezbedili preko datog WIF-a. Ako se ovo desi, jednostavno iskopirajte, sigurnosnu kopiju u isti direktorijum. U slučaju da backup fajl nije dostupan, ponovo kreirajte identičnu kopiju WIF-a, pri ovome morate uneti baš sve, i grupe , i korisnike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

programiranje
Komentari (0)
Dodaj komentar