Acer eMachines E725

Preuzimanjem Gateway-a Acer je ujedno postao i vlasnik brenda eMachines. Inače, eMachines su pre deset godina u Kaliforniji osnovale dve korejske kompanije. Pet godina kasnije malu kompaniju progutao je Gateway, koji je nedavno postao deo Acer-a. Acer je odlučio da brend eMachines ostavi u životu, i trenutno ga koristi na manje razvijenim tržištima, mahom za povoljne modele od 15,4 i 17 inča.
Acer eMachines E725 koristi Pentium T4200 procesor, koji je zasnovan na Penryn arhitekturi, a za razliku od ostalih Pentium-a sa dva jezgra radi na 800 MHz FSB-u. Najveći, ako ne i jedini problem pomenutog procesora je to što većina kupaca nije svesna da se radi o proizvodu zasnovanom na modernoj arhitekturi. Zahvaljujući agresivnom marketingu, mnogi kupci će se radije odlučiti za neki od 65nm Core 2 Duo model. Pored zanimljivog procesora, Acer eMachines E725 stiže sa 2GB Samsung DD2 memorije na 667 Mhz, Western Digital diskom kapaciteta 250GB i abg bežičnom mrežom. Nema FireWire izlaza, HDMI-ja ni video izlaza.
Dizajneri nisu ni pokušali da prikriju srodstvo sa Acer Aspire i Extensa serijama, pa nekoliko dizajnerskih rešenja i detalja veoma podseća na Acer modele. Poput mnogih 16:9 prenosnih računara, E725 ima numeričku tastaturu, a touchpad je smešten na levoj strani kućišta. Dizajn poklopca je interesantan. Iako su se dizajneri odlučili za glossy izgled, ipak su razbili monotoniju blagim reljefom. Pored toga što izgleda zanimljivo, ovaj detalj ujedno sprečava prljanje poklopca, što je tipična boljka sličnih, glatkih površina. Tastatura i gornji deo kućišta izrađeni su od mat plastike otporne na prljanje i manje ogrebotine. Ništa spektakularno, prilično konzervativan klasični dizajn kojem se nema šta zameriti. Za donji deo kućišta korišćena je hrapava, gruba plastika koja ostavlja utisak dugovečnosti.
Kvalitet izrade je prosečan. Na veći deo kućišta nema zamerki, ali mehanizam baterije je mogao biti i bolji, jer baterija ima dosta slobodnog hoda. Ekran se ne uvija preterano, a šarke deluju robustno. Pri intenzivnoj upotrebi primetno je umereno uvijanje tastature, ali ništa ozbiljno. S obzirom na to da je reč o izrazito povoljnom modelu, kvalitet materijala je čak i iznad proseka, iako štampa znakova izgleda prilično jeftino.
Mada većina proizvođača koristi 15,6-inčne ekrane rezolucije 1355×768, eMachines se radi uštede odlučio za ekran rezolucije 1280×768. Srećom, to se pozitivno odrazilo i na konačnu cenu, pa E725 spada među najjeftinije 15,6-inčne modele na tržištu. Većina laptopa u ovom cenovnom rangu se dosta greje u radu, jer su mahom bazirani na starijim modelima procesora. To nije slučaj sa eMachines-om, koji koristi moderan 45 nm procesor i 65 nm GS45 čipset. Pored toga, hlađenje nije velik problem, pa je E725 u većini situacija iznenađujuće tih, što je vrlo pohvalno za ovako povoljan model. Ugrađena baterija kapaciteta 4400 mAh izdržava preko dva sata pri reprodukciji DVD-a na maksimalnom pozadinskom osvetljenju, a to je i više nego pristojan rezultat. U svakodnevnoj upotrebi, s nešto nižim nivoom osvetljenja i uz malo pažnje, lako će izdržati oko tri sata.
Acer, odnosno eMachines E725, svakako zaslužuje prolaznu ocenu – i više od toga. Performanse su iznenađujuće dobre, s posebnim naglaskom na Pentium T4200 procesoru. Kvalitet izrade je zadovoljavajući, iako su neki detalji mogli biti i bolji, pre svega baterija, koja se pomera, što narušava inače pozitivan utisak. Najveći nedostatak je sigurno raspored USB portova, kao i činjenica da ih eMachines E725 ima samo dva. Ostatak kućišta je relativno kvalitetan s obzirom na cenu. Dizajn je takođe pristojan i ni po čemu ne zaostaje za Acer modelima. Najveće pohvale svakako zaslužuje procesor, koji se lako nosi i s jeftinijim Core 2 Duo modelima. Uz solidne performanse omogućava zadovoljavajuću autonomiju i pri tom se ne greje mnogo. I pored nekih sitnih nedostataka, eMachines E725 zaslužuje preporuku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

acere725emachinesgatewaykompjuterilaptop
Komentari (0)
Dodaj komentar