Air Robot – leteći policajac

Ne smetaju mu mrak, magla, grane, a posebnim kamerama može da otkrije čoveka koji je prekriven lišćem. Koristiće ga i vatrogasci i hitna pomoć. Britanska policija počela je da u poterama i hvatanju kriminalaca koristi posebne robote helikoptere. Iako na prvi pogled više liči na letećeg pauka, Air Robot je sofisticirani sistem za posmatranje, opremljen dnevnim i termovizijskim kamerama. Na osnovu toplotnog zračenja tela one otkrivaju kriminalce sakrivene u magli, mraku ili grmlju. Letećim robotom preko daljinskog upravljača džojstikom upravlja policajac opremljen posebnim naočarima. Na te naočare projektuje se slika s kamera koju letelica u tom trenutku snima.
Air Robot je prvi put upotrebljen na terenu ovih dana, kada su policajci pokušali da uhvate kradljivce automobila. U rano jutro dvojica mladića pokušala su da ukradu "reno klio" s parkinga u mestu Litherland, a policija ih je primetila kada su upalili motor. Za vreme potere od nekih 20 kilometara naterali su lopove da zaustave autiomobil, a mladići od 16 i 20 godina izašli su iz "klija" i počeli da beže. Dok su starijeg lopova policajci brzo stigli i savladali, mlađi je pobegao u maglu i grmlje pored autoputa. Tada je policija poslala Air Robot-a, koji je termovizijskom kamerom uočio begunca koji se sakrivao u gustom grmlju. Lopov je opkoljen i uhvaćen, a leteći robot je opravdao svoju namenu i postao veoma tražen među policijskim snagama na Ostrvu.
"Ovo hapšenje pokazalo je sve prednosti tehnologije. Da nismo imali robota na raspolaganju, mladića bismo vrlo teško uhvatili", izjavio je ovom prilikom inspektor Nik Gunatileke, koji je vodio ovu akciju. Prema njegovim rečima, Air Robot ne samo da je znatno jeftiniji od klasičnih policijskih helikoptera nego je i mnogo efikasniji. Ne smetaju mu vremenske neprilike, a posebnim kamerama može da otkrije čoveka koji je maskiran ili prekriven lišćem. "Očigledno je da ovakav uređaj ima vrlo veliku primenu, pa planiramo da ga koriste i vatrogasci i hitna pomoć, kažu u britanskom Ministarstvu policije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

air robotdžojstikkradljivcileteći paukleteći robotlopovinaukapolicijapolicijski helikopter
Komentari (0)
Dodaj komentar