Ako ste na telefon skinuli ovu aplikaciju, odmah je izbrišite

Ako u poslednje vreme primećujete probleme na svom telefonu, proverite kakve ste sve aplikacije skinuli. Prema pisanju Malwarebytesa, aplikacija Barcode Scanner izdavača Lavabird LTD nakon updejta bila je uzrok brojnim problemima korisnika.

Radi se o čitaču QR kodova i barkodova, kojim se služe brojni korisnici. Aplikacija je preuzeta više od 10 miliona puta, ali se nakon poslednjeg updejta pretvorila u zlonamernu aplikaciju.

Prvi problemi primećeni su u decembru prošle godine, kad su korisnici počeli da prijavljuju da im telefon sam otvara različite reklame u pretraživaču. Detaljnim istraživanjem otkriven je problem s aplikacijom Barcode Scanner, čiji je updejt doveo do toga da aplikacija gura zlonamerni kod, koji samoinicijativno otvara zlonamerne reklame u pretraživaču.

Kako piše Malwarebytes, ne radi se o slučaju agresivnog oglašavanja, nego se čini da je zlonamerni kod dodat tokom ažuriranja aplikacije i to tako da se oteža njegovo otkrivanje.

Aplikacija Barcode Scanner na kraju je uklonjena iz Gugl Pleja, ali to ne znači da je nestala i iz vašeg telefona. Ako je imate, moraćete da je ručno obrišete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aplikacijatelefon
Komentari (0)
Dodaj komentar