Ako vam na mobilnom fale gigabajti

Bez mobilnih telefona se definitivno ne može. Čak i standardni modeli, koje koristi najšira populacija, daleko su prevazišli korišćenje za komuniciranje razgovorima i SMS porukama. Oni se više ne mogu ni zamisliti bez elemenata zabave – digitalnih fotoaparata, mobilnih igara, prikazivanja multimedijalnih sadržaja. A sve te sadržaje treba negde smestiti.
Interne memorije standardnih mobilnih telefona teško da mogu izdržati čuvanje mase tih podataka. S njima se jedino nekako mogu izboriti takozvani pametni mobilni telefoni. Zbog toga se novi modeli mobilnih telefona planiraju sa slotom za memorijsku karticu, kojom bi se dodao koji gigabajt memorijskog prostora i vlasnicima pružila mogućnost da slobodno čuvaju i reprodukuju svoje sadržaje kad god im to odgovara.
Kao memorijske kartice za mobilne telefone najčešće se koriste kartice formata MicroSD. One su specijalno napravljene za primenu u minijaturnim uređajima, kakvi su mobilni telefoni. Ove kartice su oko četiri puta manje od SD kartica (najčešće korišćenih u digitalnim fotoaparatima). Kompatibilne su sa SD karticama, tako da se sadržaji s mobilnih telefona mogu prenositi i na druge uređaje i na njima prikazivati slike, video inserti ili slušati muzika.
Danas se za mobilne telefone uglavnom koriste MicroSD kartice kapaciteta od jednog do dva gigabajta. Međutim, krajem maja kompanija Samsung obradovala je vlasnike mobilnih telefona još većim kapacitetom – osam gigabajta. To znači, kako ističu iz Samsung-a, da će na nju moći da se smesti 2.000 muzičkih numera, 4.000 slika solidnog kvaliteta ili pet video inserata DVD kvaliteta.
Samsung-ova MicroSD kartica imaće brzinu čitanja podataka od 16 megabita u sekundi, a zapisivanje će se vršiti sa šest megabita u sekundi. Standard koji definiše ove brzine je SDHC (Secure Digital High Capacity). Većina MicroSD kartica podržava klasu 2 ili 4 ovog standarda, a nova Samsung-ova kartica imaće brzinu oko 1,5 puta veću od većine standardnih MicroSD kartica. Prema istraživanjima marketinške kompanije Dataquest, kapacitet memorijskih kartica u periodu od 2006. do 2010. godine pokazuje porast od deset odsto. Očekuje se, prema tome, da će u 2010. godini kapacitet od osam gigabajta biti dominantan na tržištu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gigabajtimemorijamemorijske karticemobilni telefonmobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar