Alcatel uskoro postaje proizvođač bez fabrika

Pridružujući se sve popularnijem trendu, prouzrokovanom izuzetno jeftinom radnom snagom na Dalekom istoku, čemu Evropljani jednostavno ne mogu da konkurišu, francuski Alcatel je nedavno obelodanio svoje namere o prestanku bavljenja proizvodnjom. Kompanija će do kraja 2002. godine prodati gotovo sve svoje fabrike.

Posle neuspeha pregovora o udruživanju sa američkom kompanijom Lucent Technologies, francuski gigant u sferi telekomunikacione opreme, počeo je, usled sve lošijih poslovnih rezultata, da kroji planove o prestrukturiranju.

Predsednik kompanije Serž Čuruk u intervjuu za Wall Street Journal kaže da će Alcatel broj proizvodnih pogona smanjiti sa sadašnjih 120 na svega desetak i dodaje: “Uskoro ćemo postati kompanija bez fabrika”.

Kompanija je već počela sa preusmeravanjem same proizvodnje GSM mobilnih telefona na singapurskog proizvođača elektronske opreme po ugovoru, kompaniju Flextronics International, što je bilo najavljeno još krajem aprila. Prema odredbama ugovora sklopljenog među ovim kompanijama, Flextronics će preuzeti Alcatel-ovu fabriku u Lavalu u Francuskoj i 830 Alcatel-ovih radnika.

Alcatel planira i da svoju fabriku GSM telefona u Ilkirhu i Francuskoj preobrazi u fabriku za proizvodnju optičkih interfejsâ i pojačivača, uz prekvalifikaciju njenih 830 radnika.

Prema Čurukovim rečima, kompanija upravo vodi pregovore sa zaposlenima o daljim otpuštanjima. Za sada je poznato da će Alcatel zatvoriti tri svoje fabrike u Sjedinjenim Državama i otpustiti 900 radnika, što iznosi 6% njene radne snage u SAD.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar