Amazon pred bankrotom?

Što se tiče prodaje preko Interneta, mnogi tvrde da će ona „položiti test“ onog trenutka kada Amazon.com počne da zarađuje. Naime, najveća Internet-prodavnica, osnovana 1995. godine, još uvek posluje sa gubitkom, ali ima i najveći ostvareni promet na mreži.

Od svog osnivanja do danas ogromna sredstva su uložena u promociju i osvajanje svetskog tržišta. Za ime ove kompanije je i vezan nastanak tzv. affiliate programa, u kojima webmaster-i linkuju na sajt prodavca i dobijaju proviziju od svake kupovine koja je obavljena zahvaljujući baneru postavljenom na stranicu.

Upravo je ovakav koncept doveo do ogromne popularnosti, posećenosti i prodaje na Amazon.com-u, jer je zajednica sajtova, koji su na svoju stranicu postavili njihov baner, zaista ogromna.

Ipak, više se ulaže, nego što se zarađuje. Vlasnik Amazon-a tvrdi da će do kraja ove godine najveća virtuelna prodavnica postati, najzad, profitabilna, ali je to ko-zna-koje-već-po-redu obećanje dato investitorima, koji postaju nestrpljivi i gube interes za dalja ulaganja.

Amazon je na kraju 2000. godine objavio da na računu ima 1,2 milijarde dolara, ali su „procurele“ informacije da je ta suma mnogo manja i da iznosi samo 386 miliona. Ovakve podatke je objavila investitorska banka Lehman Brothers, koja je svojim klijentima savetovala uzdržavanje od ulaganja u Amazon, koji je i protestvovao zbog ovakvog ponašanja banke.

Ovaj slučaj se još nije stišao, a za Amazon su već nastupile nove nevolje: pad akcija za čitavih 13%. Uzrok tome su bile glasine o likvidaciji koja će nastupiti zbog nemogućnosti otplate kredita. Patty Smith, portparol Amazon-a, tvrdi da su glasine potpuno neosnovane i da ne postoje nikakvi problemi sa kreditima. Ipak, na ovakve je vesti munjevito reagovala berza, po principu „gde ima dima, ima i vatre“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar