Američki obaveštajci nemaju poverenja u Kasperskog, potiče iz Rusije

Najviši obaveštajni zvaničnici u su javno izrazili sumnju u globalnu firmu za sajber bezbednost, Kasperski laboratorije, zbog toga što ona svoje korene ima u Rusiji.

Šest najviših obaveštajnih zvaničnika rekli su na saslušanju u Senatu, da su zabrinuti zbog sveprisutnosti te firme, međutim, nisu naveli nikakvu konkretnu pretnju, prenosi AFP.

Na pitanje da li zna za neku bezbednosnu pretnju koju predstavlja Kasperski, vršilac dužnosti direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Endru Mekejb, rekao je da su veoma zabrinuti i fokusirani na Kasperski.

Direktor Odbrambene obaveštajne agencije, general-potpukovnik Vinsent Stjuart, rekao je da njegova agencija ne koristi proizvode kompanije Kasperski.

„Na našim mrežama nema softvera Kasperskog, koliko ja znam“, rekao je on dodavši da se izvođači radova agencije iz privatnog sektora takođe klone tog softvera.

Šef Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Majk Rodžers rekao je da je lično i direktno umešan u problem Kasperskog kao direktor NSA.

Kasperski je osnovao nekadašnji inženjer ruske vojske, Jevgenij Kasperski, 1997. godine.

Kompanija se brzo proširila na svetsko tržište, a 2015. godine imala je 3.600 zaposlenih, 400 miliona korisnika i prehod od 620 miliona američkih dolara, navodi se na sajtu kompanije.

Njihovi antivirusni programi redovno se rangiraju među pet najboljih za lične i poslovne potrebe, navodi AFP.

Međutim, zvaničnici SAD su izrazili sumnju u taj softver, zbog toga što je kompanija zaposlila osoblje, koje je navodno povezano sa ruskim obaveštajnim i bezbednosnim institucijama.

Neki su zabrinuti da Kasperski možda nudi ruskim obaveštajnim službama uvid u kompjutere korisnika.

Zvaničnici SAD su posebno zabrinuti da bi zbog toga strani hakeri mogli da upadnu u američku infrastrukturu, navodi AFP.

Kasperski demantuje bilo kakve veze sa vladom.

„Kompanija nikada nije, niti će, pomoći bilo kojoj vladi u svetu u vezi sa sajber špijunažom. Kompanija Kasperski veruje da je apsolutno neprihvatljivo da kompanija bude nepravedno optužena bez ikakvih čvrstih dokaza koji bi podržali te lažne navode“, piše u saopštenju.

Čak je i vlasnik kompanije na sajtu Reddit rekao da se ne slaže sa mišljenjem zvaničnika SAD i da mu je žao što oni, zbog političkih razloga, ne koriste najbolji softver na tržištu.

On se ponudio i da svedoči pred Senatom.

Navodi protiv kompanije Kasperski dolaze uoči povišene zabrinutosti SAD u vezi sa ruskim hakovanjem, kojima je, kako smatraju visoki zvaničnici obaveštajnih službi, direktno dirigovao predsednik Rusije Vladimir Putin, kako bi se umešao u prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD.

Bivši oficir CIA Šon Kanuk, koji je bio prvi zvaničnik SAD za sajber probleme, rekao je da je zabrinutost zbog Kasperskog stigla od kongresmena koji ne razumeju da su kompanije sa kojima se takmiči Kasperski plaćene od vlade SAD da imaju direktan ulaz u njihove sisteme (tj. pristup korisnicima).

„To znači da svako kongresno pitanje oko skrivenih prilaza u proizvodima Kasperskog, pokazuje određenu naivnost, zbog toga što su mnogi klijenti Kasperskog platili za pun nadzor nad svojim mrežama“, rekao je Kanuk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kasperskiobaveštajci
Komentari (0)
Dodaj komentar