Apple predstavio nove desktop i notebook modele

Svoju promociju novih verzija Apple-ovih desktop računara na nedavno okončanom MacWorld Expo-u Stiv Džobs (Steve Jobs) je započeo rečima “Petljamo sa 500 megaherca već 18 meseci, a to je stvarno preterano dugo”.

Apple se sprema da na tržište pusti četiri nova modela brzih stonih računara. Najsporiji računar iz ove serije radiće na taktu od 433 MHz, a najbrži na 733 MHz. Uz potonje će Apple isporučivati i novi drajv pod nazivom SuperDrive, zver sposobnu da čita CD i DVD diskove, kao i da snima DVD diskove u formatu koji odgovara svakom standardnom DVD player-u.

SuperDrive praćen je i svojevrsnim softverskim “komplementom” – aplikacijama iTunes i iDVD. iTunes, koji je moguće preuzeti besplatno sa mreže, jeste audio aplikacija i po mogućnostima i nameni je slična, recimo MediaPlayer-u i RealPlayer-u, dok je iDVD program koji koristi Apple-ov softver iMovie, pomoću kog je moguće uređivanje i kreiranje video zapisa, i omogućava prenošenje filmova na SuperDrive.

Pored stonih uređaja, Apple se ponosi i novom serijom svojih prenosivih PowerBook računara, u koje su ugrađeni G4 procesori koji zuje na 500 MHz. Pomalo snobovsko (takva je, izgleda, generalna dizajnerska orijentacija Apple-a u poslednje vreme – da li bi ona mogla biti makar mali deo objašnjenja za finansijski sunovrat ove kuće u poslednjem kvartalu 2000?) kućište od titana debelo je svega 2,5 cm, a poklopac raspolaže komfornim ekranom od 15,2 inča. Isporuka ovih modela trebalo bi da počne krajem januara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar