Argentinac novi direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju

Argentinac Rafael Grosi izabran je danas za generalnog direktora Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), zadužene i za nadgledanje nuklearnih aktivnosti u Iranu.

Diplomate u toj organizaciji čije je sedište u Beču, rekle su da je Grosi dobio većinu u Savetu guvernera IAEA, javila je agencija AFP.

Drugi izvori navode da Grosi (58) koji na funkciju dolazi umesto Japanca Jukija Amana koji je umro 18. jula, važi za „veterana nuklearne diplomatije“.

Radio je na visokim pozicijama u IAEA od 2010. do 2013. godine i potom bio ambasador Argentine u toj agenciji.

Grosi predsedava Konferencijom za preispitivanje sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Diplomate ne očekuju od Grosija velike promene u vezi s najvažnijim pitanjima Agencije, kakvo je nadzor sprovodjenja sporazuma Irana s velikim silama ili pokušaj povratka IAEA u Severnu Koreju koja je 2009. izbacila inspektore IAEA.

Grosi je svoj dolazak na čelo IAEA nazvao „mogućnošću rekalibracije“, sugerišući da planira umerenu reformu, a ne radikalno preuređenje.

Ni Grosi, ni njegov protivnik u poslednjim krugovima glasanja, dosadašnji vršilac dužnosti generalnog direktora IAEA, Kornel Feruta iz Rumunije, nisu pomenuli Iran u svojim govorima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar