Athlon 64 X2 ili dva jezgra na 64 bita

Performanse personalnih računara povećavaju se uvođenjem procesora sa dva jezgra. Oni su već ostvareni u dvema velikim kompanijama – Intel-u i AMD-u. Najnovije njihovo dostignuće su 64-bitni procesori sa dva jezgra. Najpre je takvo svoje rešenje prikazala kompanija Intel, a zatim, nedelju dana kasnije (31. maja), kompanija AMD. AMD je za predstavljanje svog Athlon-a 64 X2 iskoristio Computex, veliku izložbu koja se tradicionalno održava svake godine u Tajpeju (Tajvan). Istovremeno sa predstavljanjem 64-bitnog procesora sa dva jezgra prikazani su i personalni računari sa njima. Njih su napravile i izložile kompanije HP, Acer, Wirston, Lenovo, Iwill i Shuttle.

Procesor sa dva jezgra na jednom čipu donosi znatno poboljšanje performansi personalnog računara. Na taj način poslovi se dele između dva jezgra, što omogućava poboljšanje performansi i do 80 odsto u odnosu na procesor sa jednim jezgrom. Značajna karakteristika AMD-ove arhitekture je kompatibilnost sa već postojećim („običnim“) Athlon-om 64. To znači da se Athlon 64 X2 može postaviti na već postojeće matične ploče. Pri tom je, eventualno, potrebna samo mala nadogradnja BIOS-a, što prelazak na 64-bitni Athlon sa dva jezgra čini vrlo jednostavnim.

Athlon 64 X2 ponuđen je u četiri varijante – Athlon 4200+, 4400+, 4600+ i 4800+. Prva dva modela rade na frekvenciji od 2,2 gigaherca, a razlikuju se po količini L2 keš memorije. Model 4200+ ima jedan megabajt, a 4400+ dva megabajta keš memorije. Isti je slučaj i sa preostala dva modela (4600+ ima jedan, a 4800+ dva megabajta L2 keša), s tim što je njihova brzina malo veća – iznosi 2,4 gigaherca.

U skladu sa karakteristikama kreću se i cene ponuđenih modela. Najjeftiniji je model Athlon 4200+ (njegova cena je 537 dolara pri kupovini serije od hiljadu komada), Athlon 4400+ košta 581 dolar, dok je cena Athlon-a 4600+ 803 dolara. Najskuplji je model najboljih performansi – Athlon 4800+, koji košta 1.000 dolara. U poređenju sa cenama Intel-ovih procesora ove su znatno više. Međutim, AMD za to ima dobre razloge – njegovi procesori kompatibilni su sa već postojećom 64-bitnom arhitekturom, dok Intel-ovi nisu (zahtevaju dodatna ulaganja u novu matičnu ploču i sistem čipova, kao i dodatno hlađenje).

Kad se sve to uzme u obzir, ugradnja Intel-ovih 64-bitnih procesora sa dva jezgra skuplja je od AMD-ovih. Nakon ovog uspešnog ostvarenja, kompanija AMD ima i nove planove. Pre svega, planira se još snažnija arhitektura 64-bitnog procesora sa dva jezgra namenjena kompjuterskim igrama. Taj procesor zvaće se Athlon 64 FX. Planovi za još dalju budućnost, kako izjavljuju u AMD-u, predviđaju realizaciju i procesora sa četiri jezgra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar