Australijski Srbin izgubio spor protiv „Gugla”

Australijanac srpskog porekla Milorad Majkl Trkulja izgubio je spor protiv „Gugla”, koji je prethodnih godina vodio zbog klevete. Trkulja je u tužbi tvrdio da ga je najveći svetski internet pretraživač oklevetao dovodeći ga u vezu sa kriminalcima i podzemljem Melburna. Naime, njegovo ime i slika su se na jednom australijskom sajtu pojavili među imenima deset najvećih kriminalaca te zemlje. Nakon što pretraživač nije uslišio njegovu molbu da iz rezultata pretrage izbaci sporni sajt, Trkulja je odlučio da pravdu potraži na sudu.

– Tek kada sam ih obavestio da ću ih tužiti, sklonili su sajt, ali je tada bilo suviše kasno. Verovatno moje pretnje nisu shvatali ozbiljno. Ne može niko da objavljuje neistine ne samo o meni nego o bilo kome, zato sam ih tužio iako su oni veliki i bogati – rekao je pre nekoliko godina za „Politiku” ovaj bivši estradni menadžer poreklom iz Banjaluke, iz koje je otišao pre više od 40 godina.

Prvostepena presuda bila je u njegovu korist, ali je američka kompanija iskoristila pravo žalbe. Argument „Gugla” bio je da pretraživač samo objavljuje ono što je već na nekom drugom sajtu objavljeno, i da ne može zbog toga biti odgovoran. Kako prenose australijski mediji, sud je tu žalbu usvojio čime je proces okončan na Trkuljinu štetu. Međutim, ishod je bio drugačiji u slučaju protiv „Jahua”, kad je ta kompanija već isplatila odštetu ovom Australijancu.

(A. M, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

googlespor
Komentari (0)
Dodaj komentar