Avion Solar Impuls večeras sleće u San Francisko

Avion na solarni pogon „Solar Impuls 2“ trebalo bi večeras da sleti u San Francisko i time završi poslednju etapu puta preko Pacifika.

Avion je posle devet meseci pauze, ponovo poleteo u četvrtak ujutro s aerodroma na Havajima.

Poslednja etapa preko Pacifičkog okeana teče glatko, a avion se kreće brzinom od 150 kilometara na sat, što se smatra brzim za tu letelicu, navedeno je na zvaničnom sajtu tog projekta.

Solarni avion je na put oko sveta poleteo iz Abu Dabija 9. marta 2015. Tokom etapnog leta, pravio je pauze u Omanu, Mjanmaru, Kini i Japanu.

Na Havaje je sleteo 3. jula, posle 120 sati leta od Japana preko Tihog okeana, tokom kojih je prešao 8.200 kilometara, čime je postignut novi svetski rekord.

Na Havajima je medjutim, ostao prizemljen devet meseci zbog oštećenja baterije i nedostatka sunčeve svetlosti tokom zimskog perioda.

Let preko Pacifika je najrizičniji deo puta zbog nepostojanja mesta za sletanje u slučaju vanredne situacije.

Letelicom na smenu upravljaju švajcarski piloti Bertran Pikar i Andre Boršberg.

Avion leti bez goriva, a struju dobija iz 17.000 solarnih ćelija postavljenih na krilima raspona 72 metra.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je u petak, na Dan Zemlje, pozdravio pilota Bertrana Pikara koji upravlja letelicom tokom ove etape puta.

„Inspirisan sam tvojim pionirskim duhom“, rekao je Ban u kratkom razgovoru s pilotom koji je prenošen uživo na vebsajtu.

Pikar je šefu UN rekao da i on stvara istoriju jer je upravo predsedavao potpisivanju sporazuma o borbi protiv klimatskih promena, u sedištu UN u Njujorku.

Pilot je dodao da njegov let pokazuje da je solarna energija put u budućnost sa smanjenim emisijama ugljen-dioksida i bezbednijom, čistijom planetom Zemljom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar