Ažurirati, ili ne ažurirati… (I deo)

…Pitanje je sad! Svakoga dana se pojavljuju novije verzije softvera koji posedujete i koristite, svakoga dana stručnjaci za bezbednost otkrivaju nove „rupe“ koje hakeri mogu da iskoriste, svakoga dana se pojavljuju novi drajveri za hardver koji ste instalirali, svakoga dana se nešto poboljšava, usavršava, dodaje… Pitanje je kada i da li prihvatati sve novine koje vam nude proizvođači softvera i operativnih sistema.

Postoji jedno zlatno pravilo: ako nešto radi dobro, ne diraj! Po pravilu, dodaci i noviteti bi trebali da donesu nove opcije aplikacijama koje koristite, omoguće komforniji i brži rad, isprave greške… Ipak, to nije baš uvek tako, i dešava se da upravo nešto za šta ste pomislili da će vam poboljšati „korisničko iskustvo“, dovede do kraha sistema ili sličnih problema.

Pozabavićemo se na trenutak pojmom „ažurirati“. Engleski prevod ove reči je „update“, pojam koji ste toliko puta sreli na mreži i nešto što vam je toliko puta ponuđeno da uradite. Postoji i izraz „up-to-date“, koji u prevodu znači „moderan, savremen, aktuelan, u trendu“. Znači, kada želite da update-ujete svoj softver, imate nameru da budete u trendu i savremeni.

Kao i u odevanju, i ovde nije preporučljivo biti uvek „in“: postoji odeća koja vam stoji dobro, i ona koja se ne slaže uz vašu ličnost, potrebe, način života. Još je važnija ova činjenica: praćenje trendova može da oduzima dosta vremena i da se pretvori u neku vrstu zavisnosti. Isto važi i za softver: postoje oni koji ga redovno (i stalno) ažuriraju, pri tom ne stignuvšu ni da prouče osnovne opcije u svojim aplikacijama.

Ako program koji koristite „radi posao“, zadovoljava sve vaše potrebe i, pritom, vaš kompjuter i operativni sistem ne prave nikakvih problema, nema ni potrebe za traženjem novije verzije ili dodataka. Ako sve ovo ne važi, onda je vreme da se „ponovite“. Vreme je za ažuriranje!

Mnogi će programi, dok ste na mreži, sami prijaviti da postoji novija verzija i ponuditi vam da je download-ujete. Ali, brojni su i oni koji takvu mogućnost ne poseduju. Još je značajniji ovaj problem kod „popravki“ (fixes) operativnog sistema i aplikacija, a koje imaju za cilj da poboljšaju bezbednost i zatvore „rupe“ kroz koje u vaš sitem mogu da „uđu“ hakeri, virusi i ostali nezvani gosti. Osim ako aktivno ne surfujete i stalno čitate najnovije vesti, teško da ćete saznati za najnoviji propust i za „lek“ koji je pronađen. Da li postoji program ili servis koji će vam olakšati ažuriranje i pronaći sve „popravke“ i dodatke koji mogu da vam budu od koristi? Više o jednoj takvoj alatki u sledećem nastavku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ljubinka jovanovic

    Redovno sam azurirala sve sto je programski trazeno jer sam mislila da to treba tako. Medjutim, videla sam na zalost da sam pogresila. Sada na fb.danima gledam iste postavke sto ranije nije bio slucaj. Isto je i sa gugl vestima, ne azuriraju se svaki dan tako da po tri ili vise dana citam iste vesti. Ne znam kako bi to uzmenila a rado bih to ucinila