Benefon Q

Finska kompanija Benefon na našim prostorima je nedovoljno poznata. Međutim, na svetskom tržištu, ova kompanija je sinonim za kvalitet i invetivnost. Ozbiljnim i studioznim razvojem programa proizvodi ove kompanije svrstavaju se u sam vrh celokupne ponude mobilnih komunikacija u svetu. Na polju inovacija i uvođenja novih standarda Benefon je vrlo često korak ispred konkurencije.

Trenutno, glavni aduti ove kompanije su Benefon Twin i Benefon Q. Benefon Twin je namenjen za svakodnevnu upotrebu najšireg kruga korisnika. Karakterističnog je ergonomskog oblika, sa preglednim ekranom, spada u dual band telefone (GSM900/1800) uz mogućnost korišćenja EFR i GSM Phase 2 standarda. Naziv Twin potiče od mogućnosti korišćenja dve SIM kartice (naravno, ne istovremeno).

Modelom Q Benefon je otišao korak dalje pre ostalih (pojavili su se, nakon ovog, modeli drugih proizvođača sa sličnim tendencijama). Benefon Q predstavlja novu generaciju višenamenskih mobilnih komunikacionih uređaja. Za razliku od Twin-a spada u telefone visoke klase namenjene najzahtevnijim korisnicima. Dimenzije (100x46x18mm), težina 89g i jedinstveni dizajn svrstavaju ga među najkompaktnije telefonske aparate. Pregledan ekran je rezolucije 100×48 piksela, ispisuje tekst u šest redova i ima mogućnost podešavanja veličine fontova. Koristi standardne litijum-jonske baterije kapaciteta 650mAh, vreme pražnjenja baterija je 120 sati u stand by režimu rada i 5 sati i 20 minuta pri aktivnom korišćenju.

Kao i model Twin ima iste mogućnosti rada u okviru mobilnih mreža i standarda. Nova mogućnost je „predvidivi“ unos teksta pri slanju SMS poruka (ubrzava ispisivanje teksta), imenik sa mogućnošću unosa 25 brojeva, kalendar, podsetnik, vibracioni alarm, igre. Svemu tome treba dodati i mogućnost „mobilnog“ pristupa Internetu. Verovatno je po dimenzijama najmanji mobilni telefonski aparat koji podržava WAP Internet protokole i sadržaje pisane u WML jeziku, i jedini koji podržava TCP/IP i HTTP protokole koji omogućavaju pregledanje HTML sadržaja na Internetu. Tehnologija koja ovo omogućava nastala je iz saradnje sa Microsoft-om (telefon poseduje Microsoft Mobile Explorer). U okviru ovog softverskog rešenja nalazi se i odgovarajući e-mail klijent. Mogu se slati i primati e-mail poruke putem standardnih Internet e-mail protokola. Brzina prenosa informacija kreće se do 14.400bps.

Pojava modela Benefon Q čekuje se na tržištu u trećem kvartalu ove godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar