Besplatna IP televizija

Najnovije ostvarenje tvoraca popularnog Skype-a, Janusa Frisa (Janus Friis) i Niklosa Zenstroma (Niklos Zennstrom), namenjeno je prijemu TV programa preko Interneta. Projekti IP televizije već su zaživeli, ali se ne može reći da svi nude dovoljno dobar kvalitet. Softversko rešenje dvojice eksperata iz severne Evrope (Švedske i Danske) naziva se Joost IP TV i nudi kvalitet gotovo u potpunosti jednak standardnoj televiziji.
Prvobitni naziv ovog projekta bio je Venice Project. Dva pomenuta naučnika su 2006. godine oformila tim od 150 stručnjaka programera za rad na njemu. U decembru iste godine pojavila se prva beta verzija programa, a nedavno mu je naziv promenjen u zvučniji i simpatičniji Joost. Program je ponuđen u dve varijante – za Windows i Mac OS operativne sisteme, a planira se realizacija i Linux varijante.
Joost omogućava distribuciju TV programa i drugih video sadržaja preko Interneta. Zasniva se na Mozilla XULRunner-u i koristi P2P (Peer-to-Peer) protokol, za razliku od brojnih varijanti ponude ovih sadržaja takozvanim streaming-om. Na taj način je ostvaren bolji kvalitet primljene slike. Računarska konfiguracija za podršku ovom programu nije zahtevna, ali je veoma važno imati dovoljno dobru i brzu Internet konekciju. Uslov za dobijanje kvalitetne slike je brzina od minimalno 1 Mbps prenosa podataka ka korisniku (downstream) i 512 Kbps u suprotnom smeru (upstream).
Joost se brzo i jednostavno instalira. Korisnički interfejs je takođe prilagođen jednostavnom korišćenju, s krupnim ikonama. Glavne kontrole nalaze se s donje strane, a izbor kanala vrši se s leve strane ekrana. Postoji i posebna My Joost strana, koja omogućava personalizaciju programa prema želji korisnika.
Osnovna prednost IP televizije je niska cena. Pored toga, vrlo značajna karakteristika je izbor sadržaja po želji korisnika i interaktivnost. Pri gledanju TV programa i drugih video sadržaja može se „četovati“ s drugim gledaocima, učestvovati u raznim glasanjima i ocenjivanju TV sadržaja. Za budućnost je najavljena još bogatija ponuda interaktivnih usluga. Mana svake televizije, pa i ove, jesu reklame. Međutim, mi smo se već navikli i dovoljno istrenirali živce gledajući naše TV kanale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ip televizijajostmobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar