Bez starca nema udarca

Kada se pomene reč haker, prva je asocijacija tinejdžer, tehno-zaluđenik, koji radi izazova i zabave „provaljuje“ u kompjutere. Najnoviji slučaj hapšenja jednog hakera pokazuje da je to stereotip i da se ovim „poslom“ bave i penzioneri. U Moskvi je uhapšena grupa „lovaca“ na kreditne kartice, koju je predvodio 63-godišnjim bivši programer.

Prema rečima samog optuženog, kome preti desetogodišnja kazna, razlozi bavljenja hakerskim aktivnostima su bili čisto materijalne prirode – teško je preživeti sa penzijom koja, u proseku, iznosi 30 dolara. Vršnjaci starog hakera se snalaze tako što se bave baštovanstvom ili sitnim švercom (deluje poznato?), a on je odlučio da iskoristi svoje znanje. Kada mu već nije donelo pristojnu penziju, zašto ga ne upotrebiti i malo oštetiti bogate sa Zapada.

Udružio se sa bivšim policajcem i sa još trojicom penzionera i počeo da krade brojeve kreditnih kartica, uglavnom korisnika iz SAD. Za svoje akcije su koristili moskovske Internet-kafiće, a sredstva sa uhakovanih kartica su preusmeravali na svoj lažni ecommerce-sajt. Na ovaj način su uspeli da ukradu oko 10.000 dolara i spremali se, u trenutku hapšenja, da prevaru izvedu sa još 30.000 dolara. Dmitri Čepčugov, šef odeljenja za kompjuterski kriminal, je izjavio da „s obzirom na visinu penzije, razume penzionere koji se bore za opstanak“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar