Bežično selo

Tri najveća proizvođača mobilnih telefona su se, u aprilu, udružila radi zajedničkog projekta koji nosi naziv „Wireless Village“ („Bežično selo“). Reč je o želji da se postave standardi i specifikacije za tehnologiju brzog slanja poruka (instant messaging), odnosno za nesmetano i neograničeno slanje, bez obzira na model ili softver koji se nalazi u aparatu. Prvi rezultati bi trebali da budu predstavljeni do kraja godine, a mobilni telefoni, zasnovani na novom standardu, će se naći na tržištu krajem 2002. godine.

Specifikacije koje će primenjivati i proizvođači i operateri bi mogle da ugroze sadašnje ogromno tržište i profite evropskih kompanija u oblasti SMS servisa. Naizgled slični, SMS i IM se bitno razlikuju po jednoj osobini: SMS je nalik elektronskoj pošti (šaljete poruku, ali neznate da li je korisnik primio i kada, odnosno da li je „na vezi“), dok sa IM servisom znate da li je primalac „online“.

Reč je o primeni tehnologije kakvu korisnici Interneta poznaju zahvaljujući aplikacijama kakve su ICQ, Odigo ili Yahoo! Messanger. Upotreba na polju mobilne telefonije predstavlja jaku konkurenciju SMS servisu, od koga evropski operateri itekako mnogo zarađuju. Samo je u Nemačkoj, tokom decembra 2000. godine, poslato preko 1,8 milijardi kratkih poruka, a u Velikoj Britaniji je ta brojka, u istom periodu, iznosila 1 milijardu.

Zajedničkim projektom standardizacije IM servisa se prevazilaze razlike u protokolima koji karakterišu različite aplikacije namenjene ovakvom slanju poruka. Iako postoje proizvođači softvera koji prevazilaze razlike svojim softverskim proizvodima, standardizacija će otkloniti potrebu za bilo kakvim dodacima ili teškoćama u slanju poruka između aparata različitih proizvođača, sa različitim softverom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar