Bil je otišao u penziju

Osnivač Microsoft-a, Vilijam Henri Gejts III (William Henry Gates III), kraće Bil Gejts, zvanično se penzionisao 27. juna 2008. i povukao iz aktivnog vođenja kompanije čiji je jedan od osnivača. Ovaj odlazak nije ni neočekivan ni nenajavljen; u stvari, sve ide po planu. Gejts je pre tačno dve godine izjavio da će do leta 2008. polako prenositi dužnosti na svoje saradnike, koji treba da nastave putem kojim je on uspešno vodio svoju kompaniju svih ovih godina. Konkretno, od sada su to Rej Ozi (Ray Ozzie), koji vodi kompaniju, i Krejg Mundi (Craig Mundie), koji je zadužen za sprovođenje i planiranje dugoročne strategije rada i razvoja kompanije.
Bil Gejts je rođen 1955. godine, a već sa 20 godina (posle napuštanja fakulteta) osnovao je s Polom Alenom (Paul Allen) najveću softversku kompaniju današnjice. Microsoft je najviše poznat po programskom jeziku Microsoft Basic, operativnom sistemu MS-DOS, ali još više po grafičkom operativnom sistemu koji danas drži većinu tržišta – Microsoft Windows-u. Bil Gejts je dugo smatran svojevrsnim negativcem koji je bio spretniji u krađi ideja od Apple-a i IBM-a nego što je bio u realizaciji svojih, ali ipak je reč o jednom od pionira softverske industrije. Da nije njega, šta god neko od nas lično mislio o njemu, ko zna kako bi danas izgledali naši računari i programi koji rade na njima.
Zbog ogromnog uspeha svoje kompanije Gejts se neverovatno obogatio, pa je dugo držao poziciju najbogatijeg čoveka na svetu (danas je sa 58 milijardi dolara na trećem mestu). Ipak, Gejts nije zadržao sve svoje bogatstvo za sebe – 1994. postao je filantrop, osnovavši humanitarnu fondaciju pod nazivom "William H. Gates Foundation", a 2000. njegova žena Melinda i on spojili su tri različite fondacije u jednu novu – "Bill & Melinda Gates Foundation". Reč je o trenutno najvećoj humanitarnoj fondaciji na svetu. Jedan od razloga Gejtsovog odlaska iz Microsoft-a je upravo želja da se još aktivnije bavi humanitarnim radom i svojom fondacijom. Da li će ga njegovi zamenici i naslednici na mestu šefa najveće softverske kompanije na svetu – Microsoft-a, dostojno zameniti i omogućiti mu da mirno provede svoje penzionerske dane ostaje tek da se vidi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gejtskompjuterimikrosoftpenzija
Komentari (0)
Dodaj komentar